Ορθοπεδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πως να επιλέξω τον γιατρό για το πρόβλημα που έχω στην σπονδυλική μου στήλη;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Κανόνας Νο1: Ο γιατρός μου πρέπει να είναι γιατρός.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός που έχετε επιλέξει είναι μέλος ιατρικού συλλόγου και ότι το ιατρείο λειτουργεί νόμιμα.

Κανόνας Νο2: Ο γιατρός μου πρέπει να μπορεί να μου προσφέρει την θεραπεία που πιθανώς να χρειάζομαι.

Η θεραπεία που θα χρειαστείτε είναι συνήθως μη χειρουργική. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ίσως να χρειάζεστε χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματός σας. Ένας γιατρός ή ένας θεραπευτής που δεν μπορεί να σας προσφέρει την χειρουργική θεραπεία ίσως να σας κατευθύνει καθυστερημένα σε κάποιον χειρουργό, πράγμα που μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας σας.

Κανόνας Νο3: Ο γιατρός μου πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.

Θα συμβουλευόσασταν έναν καρδιολόγο για ένα πρόβλημα στα μάτια σας; Αν το πρόβλημα σας αφορά στην σπονδυλική στήλη, είναι λογικό να αναζητήσετε έναν γιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Πριν από μερικές δεκαετίες την θεραπεία τέτοιων παθήσεων αναλάμβαναν είτε Ορθοπαιδικοί είτε Νευροχειρουργοί που «ασχολούνταν» με την σπονδυλική στήλη. Τα τελευταία χρόνια, στον δυτικό κόσμο, αναπτύχθηκε η υποειδικότητα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης ώστε να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της θεραπείας των παθήσεων της εν λόγω περιοχής. Ιατροί προερχόμενοι είτε από την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής είτε από τον χώρο της Νευροχειρουργικής μετεκπαιδεύονται στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και επικεντρώνονται μόνο στην θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Πλέον, αποδεδειγμένα αυτή η υποειδικότητα προσφέρει την βέλτιστη θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Κανόνας Νο4: Ο γιατρός μου πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση στην θεραπεία των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.

Η εκπαίδευση των χειρουργών σπονδυλικής στήλης γίνεται με στοχευμένη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι “Fellowship trained Spine Surgeon” σε ένα από τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, καθότι δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην Ελλάδα που να μπορεί να προσφέρει αυτήν την εκπαίδευση.

Κανόνας Νο5: Ο γιατρός μου πρέπει να έχει την απαιτούμενη εμπειρία.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας έχει την απαιτούμενη εμπειρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας. Μπορείτε να τον ρωτήσετε ευθέως πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν και μπορείτε επίσης να ζητήσετε να επικοινωνήσετε με ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν μαζί σας για την εμπειρία τους με τον συγκεκριμένο γιατρό.

Κανόνας Νο6: Η υγειονομική δομή στην οποία θα λάβω την θεραπεία πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη, ιδανικά με τα πλέον σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.

Είναι θεμελιώδους σημασίας να λάβετε την θεραπεία σας σε μια δομή που είναι κατάλληλα εξοπλισμένη και διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης συμπεριλαμβανομένων της τρισδιάστατης διεγχειρητικής απεικόνισης και πλοήγησης, του προεγχειρητικού σχεδιασμού μέσω εξομοίωσης και επικουρίας της τεχνητής νοημοσύνης  αλλά και της ρομποτικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών