Ποια συμπτώματα μας δείχνουν πως το παιδί έχει κάποια τροφική αλλεργία;

Γράφει η Θεοφανώ Σχισμένου, Επιμελήτρια Παιδίατρος, Β Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Ε: Υποψιάζομαι πως το παιδί μου έχει τροφική αλλεργία. Ποια είναι τα σημάδια “ κλειδιά” και τι πρέπει να κάνω;

A.  Στην τυπική της μορφή μια τροφική αλλεργία εκδηλώνεται εντός 30-60 λεπτών από την κατανάλωση της “ένοχής” τροφής. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις εμφανίζεται ώρες αργότερα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργικών αντιδράσεων σε φαγητά, όμως όταν μιλάμε για τροφική αλλεργία συνήθως αναφερόμαστε σε αμέσου τύπου αντιδράσεις μέσω αντισωμάτων, οι οποίες συχνά οδηγούν σε αναφυλαξία. Οι αντιδράσεις αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα συνήθη αλλεργικά συμπτώματα είναι:

  • Αίσθημα κνησμού στο στόμα
  • Φαρυγγαλγία ή αίσθημα “γαργαλητού” στον λαιμό
  • Ναυτία
  • Έμετοι
  • Διάρροιες
  • Εξάνθημα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αλλαγή στη φωνή

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα η δύσπνοια και η αλλαγή της φωνής που συχνά προμηνύουν σοβαρού τύπου αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά μια τροφική αλλεργία μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Στα παιδιά οι πιο συχνές αλλεργίες είναι η αλλεργία στο γάλα και στο αβγό. Κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης συχνά αλλεργιογόνα, όπως και η σόγια, το σιτάρι, το σουσάμι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Το πρώτο αλλεργικό επεισόδιο ενός παιδιού αποτελεί τρομαχτικό γεγόνος για την οικογένεια του. Αν υποψιάζεσαι πως το παιδί σου παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση, για αρχή προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος. Ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από τον οποιοδήποτε. Αν αλήθεια ανησυχείς ότι μπορεί να είναι αλλεργία απευθύνσου άμεσα στο πλησιέστερο Επείγον Παιδιατρικό Τμήμα.

Ηπιότερες αντιδράσεις όπως η κνίδωση (εξάνθημα) μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο αντιϊσταμινικό σιρόπι. Αλλά για οποιοδήποτε σοβαρότερο σύμπτωμα απαιτείται επείγουσα ιατρική βοήθεια και πιθανή χορήγηση αδρεναλίνης.

Αν το παιδί σου έχει διαπιστωμένη τροφική αλλεργία φρόντισε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής στό σχολείο και στις λοιπές δραστηριότητές του.