Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Πιο συχνές αθλητικές κακώσεις & η αντιμετώπισή τους

Γράφει ο Χρήστος Δάρας, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου
 

Oι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις στην 30ετή θητεία μου στο αθλητικό - ποδοσφαιρικό στερέωμα που αντιμετωπίζονται στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου είναι:

1. H ρήξη πρόσθιου χιαστού, κύριου σταθεροποιητικού παράγοντα του γόνατος συνοδευόμενη ή μη από ρήξη μηνίσκου.

2. Oι μυικές θλάσεις όλων των μυών του σώματος κυρίως των κάτω άκρων και της ωμικής ζώνης.

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της ρήξεως του πρόσθιου χιαστού. Στην Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Π. Φαλήρου, η αντιμετώπιση γίνεται με βιολογικό μόσχευμα ενισχυμένο με κάποιο υλικό ΜARK II και συνηθέστερα.

Με την αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού με τον σύνδεσμο LARS κατά τα 30 χρόνια που χρησιμοποιώ κατά αποκλειστικότητα την ως άνω μέθοδο και δη σε επαγγελματίες εγνωσμένης αξίας αθλητές έχουμε ταχύτερο χρονο επανόδου σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα(3 μήνες) ταχύτατη βάδιση άνευ χρήση βακτηρίας και λειτουργικού νάρθηκα μη τραυματίζοντας ή αφαιρώντας άλλες τενοντίες μονάδες του γόνατος αδυνατίζοντας την μυική του ισχύ και αποφεύγοντας διαφόρου τύπου υμένιτιδες λόγω της κολλαγονοποιήσης του μοσχεύματος εντός 5 μήνου από τον ίδιο τον οργανισμό και πλήρους ενσωμάτωσης αυτού. Κατά την 30ετη αντιμετώπιση στην κλινική μας δεν αντιμετωπίσαμε θραύση του συνδέσμου είτε απόρριψη αυτού διαλύοντας κάθε προκατάληψη.

 Όσον αφορά την αντιμετώπιση των θλάσεων ή τενοντοπαθείων αυτών των βαθμών και όλων των μυικών ομάδων της ωμικής ζώνης η θεραπεία με έγχυση πλασματοκυττάρων κατόπιν αντλήσεως υπό του ασθενούς, φυγοκεντρήσεως αυτών (P.R.P.) και εναπόθεσης αυτών υπό την συνοδεία υπερηχογραφικής καθοδηγήσεως κάτα την 15 ετη αντιμετώπιση από την κλινική μας εχουμε επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης ωσ και την αποφυγή υποτροπής του τραύματος.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου