Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Παθήσεις του Ώμου: Οι σύγχρονες θεραπείες στην υπηρεσία του ασθενούς

Για τις παθήσεις του ώμου, τις αιτίες εμφάνισής τους, τα συμπτώματα, αλλά και τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης, μας μιλά ο Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο πόνος στον ώμου, αποτελεί ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα και μία από τις συχνότερες αιτίες προσφυγής στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κίνηση της άρθρωσης και κατά συνέπεια να επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Συχνότερες Παθήσεις και τρόποι αντιμετώπισής τους

  1. Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου: Είναι απόρροια της συνεχόμενης τριβής και υπέρχρησης των τενόντων. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως αφορά ασθενείς από 30-50 ετών. Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.  Θεραπευτικά, η πρώτη παρέμβαση είναι συντηρητική, με πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ενέσεις βιολογικών παραγόντων. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου  για την οριστική λύση του προβλήματος.
  2. Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου: Στην πολύ συχνή αυτή κατάσταση, η οποία παρατηρείται τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, δημιουργείται διακοπή της συνέχειας, δηλαδή ρήξη του τένοντα. Ο τένοντας, ο οποίος υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι η ανύψωση του χεριού. Ο πόνος στον ώμο είναι αρκετά έντονος ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και περιοριστική κατάσταση και στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως είναι η αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα.
  3. Αρθρίτιδα του Ώμου: Πάθηση κατά την οποία η εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών προκαλεί έντονο πόνο, κριγμό και περιορισμό της κίνησης του ώμου.  Στα αρχικά στάδια της νόσου, οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος και βιολογικών παραγόντων μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να καθυστερήσουν την εξέλιξη. Όταν η αρθρίτιδα είναι πια προχωρημένη, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση με τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
  4. Κατάγματα ή Εξαρθρήματα του Ώμου: Τα κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου όπως και τα κατάγματα της κλείδας είναι εξαιρετικά επώδυνες κακώσεις και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Προκαλούνται μετά από πτώσεις και απαιτούν άμεση αποκατάσταση με σκοπό να επανέλθει άμεσα η λειτουργικότητα του άνω άκρου. Το εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο,  και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.  Σε περίπτωση αστάθειας του ώμου, ειδικά σε νεότερους ασθενείς, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αρθροσκόπηση του ώμου.
  5. Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Πάθηση κατά την οποία  έχουμε συσσώρευση και εναπόθεση ασβεστίου μέσα στον τένοντα . Ο πόνος στον ώμο, είναι κάποιες φορές πολύ έντονος και χρήζει άμεσης εκτίμησης και αντιμετώπισης από εξειδικευμένο  ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου. Η θεραπεία είναι συχνότερα χειρουργική , όπου με την αρθροσκόπηση του ώμου απομακρύνεται το ασβέστιο που έχει συγκεντρωθεί.
  6. Παγωμένος ώμος: Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συμφύσεων μέσα στην άρθρωση με έντονο πόνο στον ώμο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης. Αρχικά αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης. Αν η κίνηση του ώμου παραμείνει περιορισμένη, απαιτείται αρθροσκόπηση του ώμου με σκοπό την λύση των συμφύσεων και την οριστική λύση του προβλήματος.

Οργανωμένες Νοσοκομειακές Δομές:

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων κατέχει η οργανωμένη νοσοκομειακή δομή και η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού. Στο Τμήμα Χειρουργικής Άνω Άκρου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενημερωνόμαστε, καθημερινά, για νέες τεχνολογίες και υλικά, ενώ μέσω των επενδύσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, το Τμήμα διαθέτει βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μας, μας παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, ακόμη και τις πολυπλοκότερες παθήσεις.

 

Ιατρός

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών