Παιδιατρική ακτινολογία χωρίς ακτινοβολία

Ελένη Μανώλη, Ακτινολόγος – Παίδων, Διευθύντρια Παιδο-Ακτινολογικού Τμήματος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Για τον παιδίατρο, η απεικόνιση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κατά τη διερεύνηση πολλών νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων των παιδιών.  Για το λόγο αυτό, οι εξετάσεις στο Παιδοακτινολογικό τμήμα είναι από τις πιο συχνές.

Τι γίνεται όμως με την ακτινοβολία;

Τρεις απεικονιστικές εξετάσεις έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στη μελέτη συνήθων παιδικών παθήσεων. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι, ενώ εξασφαλίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαγνωστικής αξίας, αποφεύγουν εντελώς τη χρήση ακτινοβολίας.

  • Υπερηχογραφική κυστεοουρηθρογραφία. Η εξαιρετική αυτή μορφή κυστεοουρηθρογραφίας, αναδεικνύει με μεγάλη ευαισθησία κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση σε βρέφη και μικρά παιδιά με εμπύρετες ουρολοιμώξεις. Το τμήμα μας διαθέτει πλούσια εμπειρία, δεδομένου ότι πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση από το 2009.
  • Υπερηχογράφημα θώρακος/πνευμόνων. Οι λοιμώξεις αναπνευστικού είναι ιδιαίτερα συχνές στην παιδική ηλικία. Το υπερηχογράφημα θώρακος/πνευμόνων έχει πλέον καθιερωθεί στην καθ’ ημέρα πράξη προκειμένου να αναδείξουμε, να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε  τις φλεγμονώδεις βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα καθώς και τις επιπλοκές τους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μεγάλος αριθμός ακτινογραφιών, χωρίς να  μειώνεται στο ελάχιστο η ποιότητα της κλινικής πληροφορίας.
  • Ελαστογραφία ήπατος και εκτίμηση ηπατικής στεατώσεως.  Η παιδική παχυσαρκία και οι παθήσεις του θυρεοειδούς στην παιδική ηλικία  πολλές φορές απεικονιστικά εκφράζονται στο ήπαρ με τη μορφή της λιπώδους διηθήσεως/ηπατικής στεατώσεως. Παράλληλα, άλλες κλινικές οντότητες, απαιτούν την εκτίμηση του ηπατικού παρεγχύματος προκειμένου να αποφασιστεί το πρωτόκολλο παρακολούθησης και θεραπείας. Η υπερηχογραφική εκτίμηση της ηπατικής στεατώσεως και η ελαστογραφία ήπατος εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των παιδογαστρεντερολόγων όσο και των παιδοακτινολόγων, δίνοντας μια αξιόλογη εναλλακτική έναντι πιο περίπλοκων μεθόδων και της  επεμβατικής βιοψίας.

Η Παιδιατρική Ακτινολογία διαθέτει νέα όπλα για ταχεία και σωστή διάγνωση αποφεύγοντας την ακτινοβολία!