Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
Αλέξανδρος Βίσκος, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι νόσημα αγνώστου αιτιολογίας. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετοί παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η έκθεση σε διάφορες σκόνες και μέταλλα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο ο οποίος δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια.
Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατ. άτομα πάσχουν από την νόσο παγκοσμίως. Η εκτιμώμενη επίπτωσή της είναι 7-16 περιστατικά ανά 100.000/έτος.
Η πορεία της νόσου μέχρι πρόσφατα ήταν κακή και σε συνδυασμό, κυρίως με την έλλειψη κατάλληλης θεραπείας, η 5ετής επιβίωση των ασθενών ήταν πολύ χαμηλή.
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δύσπνοια στην προσπάθεια και ο ξηρός επίμονος βήχας. Βέβαια, και τα δύο αυτά συμπτώματα είναι πολύ κοινά με άλλα νοσήματα, συνεπώς η λήψη σωστού ιστορικού και η καλή κλινική εξέταση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την διάγνωση της νόσου που θα επιβεβαιωθεί και με ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις.
Σπανίως πλέον απαιτείται ιστολογική επιβεβαίωση.
Η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη και ποικίλει, μπορεί να είναι βραδεία ή ταχεία ή ακόμη και να επιταχυνθεί από οξείες παροξύνσεις.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αποτελεσματική αγωγή, που έχει βελτιώσει σημαντικά την πορεία της ασθένειας.
Αποτελεσματικά φάρμακα που επιβραδύνουν την νόσο, προσφέρουν στους ασθενείς μεγαλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Νέα φάρμακα θα έρθουν με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.
Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, είναι ικανές να αλλάξουν ριζικά την ιστορία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης.