Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2022 «Για να ακούμε μία ζωή, ας κάνουμε την ακρόαση ασφαλή»

Γράφει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος MD, PhD, Διευθυντής Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων - Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Διευθυντής  Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής εορτάζεται στις 3 Μαρτίου κάθε έτους μετά από πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από την απώλεια ακοής, τα μέσα πρόληψης και τους τρόπους αποκατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, πάνω από 275 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και περίπου 1.2 εκατομμύρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διαταραχές ακοής. Η πλειοψηφία των αιτιών που οδηγούν σε μείωση της ακοής μπορεί να προληφθεί μέσω θέσπισης μέτρων δημόσιας υγείας, όπως ο βασικός εμβολιασμός, η ενίσχυση της φροντίδας μητέρας και παιδιού, καθώς και ο περιορισμός της έκθεσης σε έντονο θόρυβο στους χώρους κατοικίας, εκπαίδευσης, εργασίας και διασκέδασης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2022, το Τμήμα Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και η Μονάδα Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών συμμετέχουν εμπράκτως στο διεθνές κάλεσμα που απευθύνει ο ΠΟΥ μέσω της ιστοσελίδας του για ενημέρωση του κοινού ως προς την υιοθέτηση κανόνων ασφαλούς ακρόασης για άτομα κάθε ηλικίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, ας κρατήσουμε 4 σημεία-κλειδιά:

  1. Η ακοή και η επικοινωνία είναι σημαντικά σε όλα τα στάδια της ζωής μας
  2. Η μείωση της ακοής μπορεί να αποφευχθεί μέσω προληπτικών ενεργειών όπως η προστασία από δυνατούς ήχους και η καλή φροντίδα του αυτιού
  3. Η μείωση της ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναζήτηση κατάλληλης ιατρικής βοήθειας
  4. Τα άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν προβλήματα ακοής πρέπει να ελέγχουν τακτικά την ακοή τους

Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, διαθέτουμε πλήρως οργανωμένη Μονάδα με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για διεξαγωγή ακοολογικού ελέγχου και διερεύνηση διαταραχών ακοής, καθώς και παροχή συμβουλών και υποστήριξης από ομάδα επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος ακοής σε ένα παιδί.

 

Covid-19
Προπληρωμή Test