Ο Ρόλος του/της Ιατρού Αναισθησιολόγου

Γράφει η Μαριέττα Λάσκαρη, Αναισθησιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εάν ετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα να έχετε σκεφτεί πολύ το θέμα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εμπειρίας του/της Χειρουργού που θα εκτελέσει την επέμβαση. Ωστόσο, ενδέχεται να μην έχετε σκεφτεί το θέμα του/της ιατρού Αναισθησιολόγου ή τη σημασία της ιατρικής του/της εμπειρίας ως προς τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Οι Αναισθησιολόγοι συναντώνται με εσάς και τον/την Χειρουργό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να αξιολογήσουν την υγεία σας και να λάβουν αποφάσεις ώστε η αναισθησία να είναι για εσάς όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και αποτελεσματική. Παρακολουθούν τις ζωτικές σας λειτουργίες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όσο δεν έχετε τις αισθήσεις σας, και σας φροντίζουν μετά την επέμβαση, ώστε να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο εύκολη αποκατάσταση.

Οι Αναισθησιολόγοι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις που ενδεχομένως δε χρειάζονται γενική αναισθησία, όπως οι γυναίκες κατά τον τοκετό που πρέπει να είναι ξύπνιες και συνεργάσιμες, αλλά έχουν ταυτόχρονα ανάγκη και από αποτελεσματική διαχείριση του πόνου. Βοηθούν επίσης τους ασθενείς που υποφέρουν λόγω τραυματισμού, ή λόγω χρόνιου ή επαναλαμβανόμενου πόνου, όπως ημικρανίες ή μόνιμα οσφυϊκά προβλήματα.

Τι είναι ο/η Ιατρός Αναισθησιολόγος;

Οι Αναισθησιολόγοι είναι ιατροί όπως ακριβώς και ο/η Παθολόγος ή ο/η Χειρουργός σας. Ειδικεύονται στην αναισθησία, τη διαχείριση του πόνου και την εντατική ιατρική και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση και τη φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού στο σύνολό του.

Οι Αναισθησιολόγοι αξιολογούν, παρακολουθούν και επιβλέπουν τη φροντίδα του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση, χορηγώντας αναισθησία, ηγούμενοι της Αναισθησιολογικής Ομάδας και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ασφάλεια του ασθενούς.

Πώς σας φροντίζει ο/η Αναισθησιολόγος

  • Πριν από τη χειρουργική επέμβαση ο/η Αναισθησιολόγος σας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είστε σε θέση να υποβληθείτε στο συγκεκριμένο χειρουργείο και θα σας προετοιμάσει για τη διαδικασία, κάνοντας λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας, εξετάζοντάς σάς και συμβουλευόμενος τις εξετάσεις σας. Ο/Η Αναισθησιολόγος θα απαντήσει στις απορίες που τυχόν έχετε σχετικά με την αναισθησία. Φροντίστε να απαντήσετε με ακρίβεια στις ερωτήσεις του/της Αναισθησιολόγου σας για οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, για τα φάρμακα που λαμβάνετε και εάν είχατε προβλήματα σχετικά με την αναισθησία σε προηγούμενη επέμβαση. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις. Η κατανόηση της φροντίδας που θα λάβετε θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετοι και πιο σίγουροι καθώς θα ετοιμάζεστε για τη χειρουργική επέμβαση. Ο/Η Αναισθησιολόγος θα καταρτίσει ένα πλάνο αναισθησίας ειδικά σχεδιασμένο για μια ασφαλή και επιτυχή διαδικασία.

  • Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο/η Αναισθησιολόγος παρακολουθεί συνεχώς το επίπεδο της αναισθησίας και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού σας. Ο/Η Αναισθησιολόγος θα διαχειριστεί τυχόν ιατρικά προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

  • Μετά τη χειρουργική επέμβαση στην αίθουσα ανάνηψης, ο/η Αναισθησιολόγος εποπτεύει εκείνους που σας φροντίζουν και παρακολουθούν την ανάνηψή σας και είναι άμεσα διαθέσιμος/-η εάν υπάρχουν ερωτήσεις ή ανησυχίες. Ο/Η Αναισθησιολόγος είναι ο/η ιατρός που αξιολογεί πότε έχετε συνέλθει από την αναισθησία και είστε έτοιμος/-η να μεταφερθείτε σε κανονικό δωμάτιο στο νοσοκομείο. Ο/Η Αναισθησιολόγος καταρτίζει, τέλος, το πλάνο της ανάνηψής σας και μπορεί να συμμετάσχει στη διαχείριση του πόνου μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.