Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος - Διευθυντής Γυναικολογικής Ρομποτικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Νέες, αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Ενδομητρίου

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Γήτας,  εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος, διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος στις αναπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς, περίπου 25% των περιπτώσεων αυτής της νεοπλασίας καταγράφεται ακόμα και πριν από την εμμηνόπαυση και είναι η έβδομη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες  στην Ευρώπη. Εξαιτίας του ότι αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής  των γυναικών καθώς επίσης και τα μεταβολικά σύνδρομα με συνοδό παχυσαρκία, αναμένουμε σημαντική αύξηση της συχνότητας της νόσου.

Έγκαιρη διάγνωση και Συμπτώματα:

Με τον γυναικολογικό υπέρηχο μπορούμε να αξιολογήσουμε το πάχος και τη μορφή του ενδομητρίου, τα οποία μπορούν να μας προειδοποιήσουν για την ύπαρξη υπερπλασίας του ενδομητρίου ή αρχόμενο στάδιο καρκίνου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων φυσικά, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνοδεύεται με κολπική αιμορραγία, σημάδι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γυναίκες. Δυστυχώς όμως, μια πολύ μεγάλη μερίδα των πασχόντων, ακόμη και σήμερα, δεν τηρούν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους ώστε αρχικά να μην γίνουν λάθος βήματα στην στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου που είναι μη αναστρέψιμα! Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης διενεργούμε την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία για τον Καρκίνο του Ενδομητρίου με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής.

Κορυφαία εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία των ασθενών:

Η Ρομποτική Χειρουργική (Da Vinci) μας προσφέρει τον απόλυτα ακριβή χειρουργικό χειρισμό στον καρκίνο του ενδομητρίου. Με την τεχνολογία Firefly, που διαθέτει, μας βοηθάει να πραγματοποιήσουμε με ακρίβεια τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, δηλαδή αφαίρεση μόνο του πρώτου λεμφαδένα, με την τεχνολογία φθορισμού ICG και να αποφύγουμε έναν μη αναγκαίο πυελικό και παρααορτικό λεμφαδενικό καθαρισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως λεμφοίδημα. Έχει αναφερθεί ότι το 37,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική λεμφαδενεκτομή, για καρκίνο του ενδομητρίου, ανέπτυξαν λεμφοίδημα κάτω άκρων.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού να πραγματοποιείται σωστά, από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους, με εμπειρία στην Ρομποτική Χειρουργική, αλλιώς η σταδιοποίηση μπορεί να είναι ημιτελής, αν δεν αφαιρεθεί ο σωστός λεμφαδένας, επηρεάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης της ασθενούς.

Η Ρομποτική Χειρουργική μας προσφέρει πιο εξελιγμένα εργαλεία, τρισδιάστατη τεχνολογία, σταθερό χειρισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια και αποτελέσματα, όπως συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη κινητοποίηση, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες συμφύσεις και επιπλοκές καθώς και σίγουρο ογκολογικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός ενός καλά καταρτισμένου χειρουργού με τις δυνατότητες του συστήματος Da-Vinci, μας προσφέρουν τη δυνατότητα για λεπτομερή παρασκευή των ιστών, νεύρων και αγγείων παρέχοντας τέλεια αποτελέσματα.

Ιατρός

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος - Διευθυντής Γυναικολογικής Ρομποτικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης