Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου

Μονάδα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου

Γράφει ο Δημήτριος Ντουράκης, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου

 

1. Τί είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν ως σκοπό να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση με το ελάχιστα δυνατό τραύμα για τον ασθενή.

Έχει ως κύριους στόχους τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, τη γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο, τη βελτιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος, και τη γρήγορη επανασίτιση του ασθενούς. Κύριο μέλημα είναι ο ασθενής να έχει την ομαλότερα δυνατή μετεγχειρητική πορεία και να επανέρθει στην προ του χειρουργείου κατάσταση γρήγορα και αποτελεσματικά.

Περιλαμβάνει τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική και η υβριδική χειρουργική. Τα περισσότερα χειρουργεία πραγματοποιούνται με ημερήσια νοσηλεία.

2. Τί είναι η χειρουργική με ημερήσια νοσηλεία;

Ημερήσια νοσηλεία σημαίνει ότι ο ασθενής κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για διάστημα μικρότερο από μια ημέρα. Σε χειρουργείο ημερήσιας νοσηλείας, ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου και δεν κοιμάται μέσα στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο αλλά επιστρέφει στο σπίτι του. Αυτό προϋποθέτει ότι πριν επιστρέψει στο σπίτι ο ασθενής έχει εξασφαλιστεί ότι δεν πονάει, περπατάει μόνος του χωρίς υποστήριξη, μπορεί να φάει χωρίς κάποια ενόχληση και μπορεί να ουρήσει χωρίς βοήθεια. Όταν ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι είναι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα η οποία βεβαιώνεται ότι η ανάρρωση του είναι ιδεώδης. Σε κάποιες περιπτώσεις η παρακολούθηση γίνεται με χρήση τεχνολογίας τηλεϊατρικής. Ο ασθενής φυσικά ξαναβλέπει τον χειρουργό του με προγραμματισμένα ραντεβού ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

3. Ποια τα πλεονεκτήματα της ημερήσιας νοσηλείας; Γιατί ένας ασθενής να επιλέξει να επιστρέψει σπίτι του την ημέρα του χειρουργείου;

Τα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής είναι πάρα πολλά τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένεια του. Όσο προσεγμένος και να είναι ο χώρος του νοσοκομείου, οι ασθενείς αισθάνονται καλά και υγιείς μόνο όταν επιστρέψουν στον οικείο χώρο του σπιτιού τους. Παράλληλα η επιστροφή στο σπίτι το απόγευμα του χειρουργείου επιτρέπει το να μη διαταραχθεί ο προγραμματισμός της οικογένειας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση ασθενών με απαιτητικό εργασιακό πρόγραμμα, ηλικιωμένων ασθενών και ασθενών με μικρά παιδιά. Στο καθαρά ιατρικό κομμάτι, η ελαχιστοποίηση της παραμονής στο νοσοκομείο μειώνει τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων και μετάδοσης της νόσου COVID, προάγει την γρήγορη κινητοποίηση μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου στα κάτω άκρα του ασθενούς.

4. Ποια χειρουργεία γενικής χειρουργικής μπορεί να γίνουν με ημερήσια νοσηλεία;

Τα πιο συχνά χειρουργεία γενικής χειρουργικής πραγματοποιούνται πλέον με ημερήσια νοσηλεία. Ασθενείς μετά από επέμβαση για βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη, επέμβαση για χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) και χειρουργεία για καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού (ραγάδες, αιμορροΐδες, συρίγγια) μπορούν με ασφάλεια να γυρίσουν στο σπίτι τους την ημέρα του χειρουργείου αν χειρουργηθούν από ομάδα που ακολουθεί τα πρωτόκολλα χειρουργικής ημερήσιας νοσηλείας.

5. Που πραγματοποιούνται αυτά τα χειρουργεία ημερήσιας νοσηλείας;

Η χειρουργική με ημερήσια νοσηλεία, απαιτεί την ύπαρξη μιας οργανωμένης ομάδας με εξειδικευμένους χειρουργούς ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη. Η ομάδα αυτή θα φροντίσει να αξιολογήσει τον ασθενή πριν το χειρουργείο και να εξασφαλίσει ότι τόσο η χειρουργική επέμβαση όσο και η μετεγχειρητική πορεία θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Παράλληλα θα είναι δίπλα στον ασθενή σε όλη την περίοδο μετά το χειρουργείο μέχρι να επιστρέψει σε όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητες του. Μια τέτοια ομάδα είναι αυτή που έχουμε δημιουργήσει στην Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου.

  

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου