Μολυσματική Τέρμινθος

Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εξηγεί

H μολυσματική τέρμινθος είναι ένας ιός του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κλινικά ευδιάκριτων, στο χρώμα του δέρματος, επαρμάτων που μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τα παιδιά λόγω των δραστηριοτήτων τους σε σχολείο αλλά και της φύσης τους (πολλές επαφές πάνω στο παιχνίδι) είναι οι πιο συχνοί και οι ευαίσθητοι στόχοι. Το ξύσιμο των βλαβών με τα χέρια και το άγγιγμα σε άλλα σημεία του δέρματος, λόγω της έντονης μεταδοτικότητας, προκαλεί την εμφάνιση περισσοτέρων.

Στα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα οι βλάβες είναι συνήθως πολυάριθμες και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα. Επιπλέον, θεωρείται Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα όταν εμφανίζεται στη γεννητική περιοχή.

Κλινικά οι βλάβες είναι σχετικά χαρακτηριστικές, βοηθώντας τον δερματολόγο να προβεί σε εύκολη διάγνωση. Φθάνουν σε μέγεθος τα 2-5mm, είναι ευδιάκριτες, εμφανίζονται κατά ομάδες και καταλαμβάνουν συνήθως ευρεία περιοχή του δέρματος. Σε περιπτώσεις που οι βλάβες έχουν κακοποιηθεί και έχουν τραυματιστεί μπορεί τότε να καταστήσουν τη μορφολογία τους λιγότερο ξεκάθαρη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η απόξεση με ή χωρίς τοπική αναισθησία. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, τη συνεργασία του αλλά και την εντόπιση των βλαβών (πχ πρόσωπο) επιλέγουμε αν θα εφαρμόσουμε τοπική αναισθησία ή όχι. Σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμόσουμε τοπική αναισθησία, αυτό γίνεται 30-60 λεπτά πριν την επέμβαση, με τη χρήση κρέμας λιδοκαΐνης. Επίσης, σε ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να αντέξουν το άλγος άλλη μια μέθοδος εκλογής είναι η κρυοχειρουργική.

Τέλος, στους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα που έχουν μολυσματική τέρμινθο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συγχρόνως και η δερματίτιδα, διότι ο διαταραγμένος φραγμός του δέρματος ευνοεί τη μετάδοση του ιού σε άλλα υγιή σημεία.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μεμονωμένες βλάβες μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία σε έξι έως δώδεκα μήνες.