Μέτρα αντιμετώπισης επιδημιών γαστρεντερίτιδας στο σχολείο

Γράφει η Κρυσταλλία Βαλσαμίδη Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή μεταδοτική λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς (νοροϊοί, ροταϊοί, αδενοϊοί, αστροϊοί) και μικρόβια (σαλμονέλα, σιγκέλα). Περιλαμβάνει συμπτώματα όπως εμέτους, διάρροιες, κοιλιακό άλγος, πυρετό και κακουχία. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη υγρών, ενώ αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκά φάρμακα δεν ενδείκνυνται στα παιδιά. Συγκεκριμένα για τον ροταϊό υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που γίνεται στο πρώτο έτος ζωής καθώς τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη γαστρεντερίτιδα και μπορεί  να χρειαστούν νοσηλεία σε περίπτωση αφυδάτωσης. Σε υποψία επιδημίας γαστρεντερίτιδας σε σχολείο υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των παιδιών,  σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή που θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα.
Οι επιδημίες γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν κυρίως σε περιβάλλοντα με πολλά άτομα, όπως είναι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς αυτό συμβαίνει λόγω ηλικίας των παιδιών, κακής ατομικής υγιεινής και μη ελέγχου των κενώσεων. Έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων  με πολλές απουσίες παιδιών και πολύ συχνά κλείσιμο των εγκαταστάσεων για κάποιες μέρες. Οι πιο συχνές επιδημίες γαστρεντερίτιδας αποδίδονται σε παθογόνα όπως ο νοροϊός και η σιγκέλα που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ευθύνονται επίσης παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο ροταϊός, με μειούμενη επίπτωση ωστόσο εξαιτίας του εμβολιασμού σε βρεφική ηλικία, όπως ήδη αναφέρθηκε, το e.coli και η σαλμονέλα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας από Covid-19 αναφέρθηκαν λιγότερα περιστατικά τέτοιων επιδημιών λόγω των μέτρων που ήταν ήδη σε ισχύ για την πρόληψη της μετάδοσης του Covid-19.
Τα εντερικά παθογόνα ως γνωστόν έχουν ταχεία μετάδοση, η οποία γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της εντεροστοματικής οδού από μικροσταγονίδια κατά τον εμετό και από μόλυνση του περιβάλλοντα χώρου. Η συνηθέστερη περίοδος επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα από την επαφή με το λοιμογόνο παράγοντα έως την εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι 12 με 48 ώρες.
Τα κυριότερα μέτρα αντιμετώπισης επιδημιών γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να είναι στοχευμένα στη διακοπή της μετάδοσης και την πρόληψη. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν σχολαστικό καθαρισμό των χώρων, εκπαίδευση για σωστό και αποτελεσματικό πλύσιμο χεριών και παραμονή των αρρώστων παιδιών και εκπαιδευτικών εκτός σχολείου όσο είναι συμπτωματικοί. Πιο συγκεκριμένα, η αποτελεσματική υγιεινή των χεριών θα πρέπει να περιλαμβάνει πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό και την τουαλέτα με σαπούνι και ζεστό νερό. Τα αντισηπτικά τζελ δεν είναι αποτελεσματικά για τον νοροϊό και συστήνεται να χρησιμοποιούνται επιπλέον του πλυσίματος. Όλες οι επιφάνειες στα σχολεία θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και στις επιφάνειες για φαγητό και στις τουαλέτες θα πρέπει να χρησιμοποιείται επιπλέον χλωριούχο σκεύασμα. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε σε συγκεκριμένους χώρους. 
Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που παρουσίασαν συμπτώματα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο 48 ώρες μετά τον τελευταίο εμετό ή διάρροια.