Μάιος, ο μήνας της Υπέρτασης: Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει ο Εμμανουήλ Ανδρεάδης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Επικεφαλής Κέντρου Υπέρταση ς και Καρδιαγγειακής Προστασίας, ESH Center of Excellence, Ιατρικό Ψυχικού

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η σταθερά αυξημένη πίεση πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες κινδύνου τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο και για έμφραγμα μυοκαρδίου, νεφρική νόσο και περιφερική αρτηριοπάθεια.

Το συνολικό ποσοστό των ενηλίκων με αρτηριακή υπέρταση βαίνει παγκοσμίως διαρκώς αυξανόμενο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) προσεγγίζει το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση της υπέρτασης το πρόβλημα παραμένει σοβαρό επειδή στην πλειονότητα των υπερτασικών δεν επιτυγχάνεται καλή ρύθμιση της πίεσης. Στη χώρα μας λιγότεροι από το 30% των υπερτασικών είναι καλά ρυθμισμένοι.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Υπέρτασης οργανώνεται από την World Hypertension League κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Ο εορτασμός αυτός αποβλέπει στην επαγρύπνηση της παγκόσμιας κοινότητας για τον κίνδυνο της υπέρτασης.

Στο Ιατρικό Ψυχικού λειτουργεί Κέντρο Υπέρτασης το οποίο αποβλέπει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Υπέρτασης σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες με στόχο την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Επίσης, στο πλαίσιο της ολιστικής θεώρησης του υπερτασικού ασθενούς, υπάρχει απρόσκοπτη συνεργασία με τους ιατρούς συναφών ειδικοτήτων.

Ιατρός

Παθολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Ψυχικού