Λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV): πρόληψη

Γράφει η Ελεάνα Γκιώκα, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ένα συχνό αίτιο λοίμωξης της αναπνευστικής οδού των βρεφών και νηπίων. 

Σχεδόν όλα τα παιδιά αναμένεται να νοσήσουν από τον RSV μέχρι την ηλικία των δύο ετών και, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η λοίμωξη ακολουθεί την τυπική εικόνα της ιογενούς λοίμωξης η οποία εκδηλώνεται με ρινίτιδα, βήχα και πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η πορεία της λοίμωξης μπορεί να επιπλακεί, οδηγώντας σε σοβαρότερη συμπτωματολογία. 

Τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία λόγω λοίμωξης από RSV είναι, συνήθως, κάτω των 5 ετών και το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα πρόωρα νεογνά, τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, τα νήπια με συνοδά νοσήματα από το αναπνευστικό σύστημα ή την καρδιά, καθώς και, τα παιδιά με γνωστές παθήσεις που προκαλούν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας). Στις περιπτώσεις αυτές η λοίμωξη εκδηλώνεται με τη μορφή της βρογχιολίτιδας (φλεγμονής των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα) ή της πνευμονίας (λοίμωξης των πνευμόνων). 

Καθότι μέχρι και σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, η πρόληψή του με την υιοθεσία κανόνων απλή υγιεινής είναι καθοριστική. Η μετάδοση του RSV είναι πιο συχνή κατά το φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη και η πρόληψή της περιλαμβάνει ορισμένα απλά αλλά καθοριστικά βήματα:

  • Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίζει συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να αποφεύγει την επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όσο αυτό είναι εφικτό.

  • Η επαφή των νεογνών (κάτω του ενός μήνα) με μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και η παραμονή τους σε βρεφοκομεία – ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

  • Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα αποτελεί μια καλή αντισηπτική μέθοδο και θα πρέπει να ακολουθείται όχι μόνο από τους ενήλικες αλλά και από τα μικρά παιδιά.

  • Στην περίπτωση ασθενείας, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του προσώπου με τα χέρια καθώς αυτό βοηθάει στη μετάδοσή τους στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

  • Όταν η ιογενής λοίμωξη εκδηλώνεται με βήχα και καταρροή (στις περισσότερες περιπτώσεις) θα πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη αντίστοιχα με κάποιο ύφασμα και αυτό, ακολούθως, να απορρίπτεται.

  • Ιδεατά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχονται συχνά σε επαφή τα μέλη της οικογένειας που νοσούν (όπως παιχνίδια, πιάτα, πόμολα κ.λπ.)

Παρά τις προσπάθειες πρόληψης, αναπόφευκτα, κάποια μωράκια θα νοσήσουν από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Σε περίπτωση που το μωρό εμφανίσει ανεξήγητη ευερεθιστότητα ή μειωμένη δραστηριότητα, ελαττωμένη όρεξη καθώς και ασθμαίνουσα αναπνοή ή περιόδους άπνοιας (παύσεις μεταξύ των αναπνευστικών κινήσεων) θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από παιδίατρο, καθώς μπορεί να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του στο νοσοκομείο.