Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού

Κύστη Κόκκυγα: Η θεραπεία

Γράφει ο Αλκιβιάδης Παππάς, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού

 

Πρωτοπορία στη θεραπεία κύστης κόκκυγα σε παγκόσμιο επίπεδο

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγας με laser, που πρωτοανέπτυξε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012 και εφαρμόζει τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, έχει πλέον διαδοθεί ευρέως σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κολοπρωκτολογίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Δρ. Αλκιβάδης Παππάς, την κατατάσσουν στις θεραπείες 1ης επιλογής.

Η θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser, όχι μόνο έχει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις κύστες, ανεξαρτήτως μεγέθους και κατάστασης. Γι’ αυτό καθίσταται πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων (χωρίς καμία εξαίρεση) κύστεων του κόκκυγα.

Τι να περιμένετε από τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser;

Από το 2012 μέχρι το 2022, ο Δρ. Αλκιβιάδης έχει αντιμετωπίσει πάνω από 1200 περιστατικά κύστης κόκκυγα. Η ποσότητα και η ποικιλομορφία αυτών των περιστατικών, τον βοήθησε να εξελίξει ακόμη περισσότερο τη μέθοδο θεραπείας της κύστης κόκκυγας με Laser (την οποία έχει ονομάσει SiLaC),  αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό επιτυχίας (>98%). 

Τη μέθοδο αυτή ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς είχε παρουσιάσει επίσης και στο διεθνές συνέδριο Πρωκτολογίας το 2016, καθώς και σε συναδέλφους του από τη Γερμανία που συμμετείχαν σε ειδικό workshop, το οποίο είχε διοργανωθεί στο Ιατρικό Ψυχικού το 2018. Ενώ τα πρώτα αποτελέσματά της, έχει δημοσιεύσει στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Colorectal Disease.

Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία για την κύστη κόκκυγα (ενδοσκοπική θεραπεία με laser – SiLaC), γίνεται με εφαρμογή θερμικής ενέργειας (μέσω οπτικής ίνας) στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης κόκκυγα- χωρίς εκτομή, δηλαδή. Με τον τρόπο αυτό προξενείται μία ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική δράση.

Η διάχυση της θερμικής ενέργειας από το συγκεκριμένο μήκος κύματος laser 1470 nm δεν ξεπερνά το 1,5 χιλιοστά εντός των ιστών από την επιφάνεια εφαρμογής, περιορίζοντας τη δράση του στο τοίχωμα της κύστης και προφυλάσσοντας τους φυσιολογικούς ιστούς πέριξ της κύστης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης κόκκυγα, και την οριστική θεραπεία της πάθησης μειώνοντας στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών επιτρέποντάς τους την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. 

Αυτό το βασικό πλεονέκτημα του laser σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας διαθερμία, ραδιοσυχνότητες κ.α.

Σημείωση: Σημαντική διευκρίνηση σε αυτό είναι ότι η θεραπεία με laser για την κύστη κόκκυγα δεν έχει καμία σχέση με τη θεραπεία EPSIT, η οποία χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες ή διαθερμία. Είναι δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες, που δεν θα πρέπει να συγχέονται.

Πλεονεκτήματα τεχνικής SiLaC:

Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 20 λεπτά, το πολύ.

Δεν υπάρχουν καθόλου επιπλοκές ενώ το ποσοστό των υποτροπών περιορίζεται στο 2,6%.

Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, με χρόνο επούλωσης 34 ημερών, και χωρίς κόστος αποθεραπείας.

Η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επώδυνη και επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, αλλά κι από τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.

Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι περιπτώσεις υποτροπών είναι πολύ σπάνιες, οπωσδήποτε πολύ λιγότερες απ’ ότι με την κλασική τεχνική εφαρμογής laser. Επιπλέον, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση προσφέρει οριστικό αποτέλεσμα.

Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.

Συμπέρασμα: Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser, βάσει των αποτελεσμάτων θεραπείας που έχει εφαρμόσει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς σε 1200 περιστατικά κύστης κόκκυγα, είναι η πλέον ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση όλων των μορφών κύστεων του κόκκυγα, σε βαθμό να αγγίζει την ιδανική θεραπεία.  

Σε ποιες περιπτώσεις κύστης κόκκυγα μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία με laser;

Η θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις κύστης κόκκυγα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οπότε, σε κάθε περίπτωση μπορείτε να λάβετε τη συγκεκριμένη θεραπεία και όχι κάποια που παρουσιάζεται ως παραπλήσια, με τη δικαιολογία ότι ενδείκνυται καλύτερα για  συγκεκριμένες κύστες.

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού