Κορωνοϊός και παιδιά με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Από τον Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Παρότι οι καθημερινές καταγραφές δείχνουν πως τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά από τους ενηλίκους, οι επίσημες πληροφορίες καθιστούν σαφές ότι «ουδείς άτρωτος». Πιο ευάλωτοι είναι οι πληθυσμοί «υψηλού κινδύνου». Και ο κάθε γονιός αναρωτιέται εάν το παιδί του ανήκει σε αυτήν την ομάδα. 

Ανήκει το παιδί με τα συχνά αναπνευστικά προβλήματα στην ομάδα υψηλού κινδύνου;

 

Πρώτα σε συντομία ποιός είναι ο νέος κορωνοϊός.
Οι κορωνοϊοί αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρά νοσήματα, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Ο νέος κορωνοϊός του 2019, που ονομάζεται «SARS-CoV-2», είναι νέο στέλεχος που δεν είχε εντοπιστεί στον άνθρωπο προηγουμένως. Η νόσος που προκαλείται από το SARS-CoV-2 ονομάζεται «COVID-19».

Επειδή πρόκειται για νέο νόσημα, οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες. Η πολύ πρώτη δημοσίευση σε παιδιατρικό πληθυσμό είναι αυτή που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στο πολύ έγκυρο περιοδικό Pediatrics που εκδίδει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Εξέτασε περισσότερα από 2.000 άρρωστα παιδιά σε ολόκληρη την Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία. Παρέχει σαφέστερη εικόνα για τον τρόπο που επηρεάζονται από τον ιό τα παιδιά και με βάση αυτές τις πληροφορίες δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίζεται και να οργανώνεται η πιο σωστή διαχείριση της νόσου μέχρι την εφαρμογή του εμβολίου.

Περισσότεροι από το 90% όλων των ασθενών ήταν ασυμπτωματικοί, με ήπια ή νόσηση μέτριας βαρύτητας. Περισσότερο από το ένα τρίτο εκδήλωσαν νόσο μέτριας βαρύτητας με πρόσθετα συμπτώματα, όπως πνευμονία ή άλλες πνευμονικές νόσους, όπως αποκαλύφθηκαν στην αξονική τομογραφία, χωρίς προφανή δυσκολία στην αναπνοή. Περίπου το 4% δεν είχε καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, υπήρχαν 125 παιδιά (σχεδόν 6%) που ανέπτυξαν πολύ σοβαρή νόσο και ένα 14χρονο αγόρι με επιβεβαιωμένη νόσο από κορωνοϊό πέθανε. 

Ως σχόλιο στη δημοσίευση αναφέρεται η περίπου βεβαιότητα ότι πολλά ακόμα παιδιά με ήπια νόσηση δεν καταγράφηκαν και δεν περιλήφθηκαν στη μελέτη. Επίσης, ήταν σαφής η ηπιότερη νόσηση σε σχέση με τους ενηλίκους. Τέλος, δεν γίνεται αναφορά πως τα παιδιά με υποκείμενο χρόνιο νόσημα είχαν βαρύτερη πορεία νόσου.

Σχόλια - συστάσεις 

  • Τα ανοσοϊκανά παιδιά με τα συχνά ήπια συμπτώματα στο πλαίσιο των υποτροπιαζουσών ιώσεων του παιδικού σταθμού ή του σχολείου δεν είναι σε αυξημένο κίνδυνο. 

  • Τα παιδιά με άσθμα και αλλεργίες συνεχίζουν τη χρόνια αγωγή, όπως την έχει συστήσει ο γιατρός, χωρίς να είναι πιο ευάλωτα από τα άλλα.   

  • Τα παιδιά με ιστορικό σοβαρών αναπνευστικών νοσημάτων και συχνών νοσηλειών, συνεχίζουν την αγωγή, όπως την έχει συστήσει ο γιατρός που τα παρακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, πρέπει να αποφύγουν τη νόσηση. 

Ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και μένουμε στο σπίτι αυστηρά, χωρίς επαφές με τρίτα άτομα.

 

Covid-19
Προπληρωμή Test