Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση αποτελεί διαγνωστική μέθοδος με την οποία εξετάζεται ενδοσκοπικά, το παχύ έντερο, με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου, ελαστικού μηχανήματος, του ενδοσκοπίου.

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό εγγυάται την ποιότητα του διαγνωστικού και θεραπευτικού αποτελέσματος χάρη στους  άκρως εξειδιεκευμένους και με μεγάλη εμπειρία ιατρούς.

Η κολονοσκόπηση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση. Θεωρείται η καλύτερη διαγνωστική μέθοδος όπου ο ιατρός  μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια, παθήσεις στην περιοχή του παχέος εντέρου και του κατώτερου πεπτικού. Μπορεί να ανιχνεύσει απλές φλεγμονές, πολύποδες, εκκολπώματα, ογκίδια κ.α. Εάν κριθεί αναγκαίο, παίρνονται  δείγματα ιστού για βιοψίες, από το βλεννογόνου του εντέρου.

Η όλη διαδικασία της κολονοσκόπησης γίνεται με το κολονοκοσκόπιο, το οποίο περιλαμβάνει μικρή ευέλικτη κάμερα με οπτικές ίνες και δυνατό φως. Εισέρχεται στην υπό έλεγχο περιοχή προσφέροντας στο γιατρό τις εικόνες που χρειάζεται για την διάγνωση και θεραπεία ακολούθως.

Πριν την εξέταση είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του εντέρου. Ο θεράπων γιατρός θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, για την προετοιμασία που πρέπει να κάνετε πριν την ενδοσκόπηση της περιοχής.

 Η κολονοσκόπηση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Δίνεται ενδοφλέβια ηρεμιστικό (μέθη) ώστε να προκληθεί κατάσταση υπνηλίας και να μπορέσει να γίνει η εξέταση. 

Ο ασθενής συνέρχεται αμέσως χωρίς παρενέργειες και μετά την επέμβαση μπορεί να πάει στο σπίτι του. Καλό είναι να συνοδεύεται και οπωσδήποτε να μην οδηγήσει.