Κοιλιακό άλγος στα παιδιά: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Γράφει η Μαρία – Ελένη Βαρανάκη, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Πώς θα καταλάβουν οι γονείς αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό;

Το κοιλιακό άλγος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα των παιδιών και έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους προσέλευσης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου ή τον παιδίατρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε σχετίζεται με κάποιο σοβαρό νόσημα και υποχωρεί με μικρές παρεμβάσεις (πχ διατροφικές αλλαγές) ή και χωρίς κάποια παρέμβαση. Συνήθεις αιτίες κοιλιακού άλγους στα παιδιά αποτελούν οι λοιμώξεις (γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες), κάποια τροφική δηλητηρίαση, η δυσκοιλιότητα και η γαστροοισοφαγική παλινδόμηση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις το κοιλιακό άλγος μπορεί να σχετίζεται με σοβαρότερες καταστάσεις ή νοσήματα απειλητικά για τη ζωή.

Τι προκαλεί κοιλιακό άλγος στο παιδί μου; Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Παρακάτω περιγράφονται 5 λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα παιδί να αναφέρει πόνο στο στομάχι:

 1. Ιογενής λοίμωξη του γαστρεντερικού - γαστρεντερίτιδα.
  Αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια κοιλιακού άλγους στα παιδιά. Συνήθως οφείλεται σε κάποιο ιό. Στις περιπτώσεις αυτές το κοιλιακό άλγος μπορεί να συνοδεύεται από διαρροϊκές κενώσεις, εμέτους ή και πυρετό, ο οποίος τείνει να είναι χαμηλός. Συνήθως η διάρκεια του άλγους κυμαίνεται από 3-5 ημέρες χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιατρική παρέμβαση. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις πολύ μικρών σε ηλικία παιδιών και παιδιών με πολλαπλά επεισόδια εμέτων που δε μπορούν να λάβουν υγρά.
  Σε ποιες περιπτώσεις παιδιών με γαστρεντερίτιδα πρέπει να γίνει άμεσα εξέταση από τον παιδίατρο;
  Σε περιπτώσεις όπου:
  - παρατηρείται αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό του παιδιού.
  - τα συμπτώματα του παιδιού επιμένουν για περισσότερες από πέντε ημέρες.
  - το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό.
  - το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηρά χείλη, ωχρό δέρμα, υποτονική συμπεριφορά και μειωμένη ποσότητα ούρων.
   
 2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  Παρόλο που η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τείνει να θεωρείται πρόβλημα των ενηλίκων, συναντάται και στα παιδιά. Η τεκμηρίωση της διάγνωσης είναι συχνά δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, όπου τα συμπτώματα δεν είναι εύκολο να περιγραφούν ή είναι άτυπα.
  Συμπτώματα που παραπέμπουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι: ο εμετός, η αίσθηση ξινής γεύσης στο στόμα, η εντόπιση του πόνου ψηλά στην κοιλιά και οι ερυγές. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρεφών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το πρόβλημα υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου και καθώς το παιδί μεγαλώνει και το πεπτικό σύστημα ωριμάζει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από σύσταση γιατρού  κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι διατροφικές προσαρμογές και η αποφυγή τροφών που ερεθίζουν το στομάχι όπως ο χυμός πορτοκαλιού, προϊόντα με βάση την ντομάτα, καυτερά και πικάντικα τρόφιμα. Τέλος, η συχνή χρήση φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να ευθύνονται για τον ερεθισμό του στομάχου.
   
 3. Δυσκοιλιότητα
  Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες κοιλιακού άλγους στα παιδιά. Συνήθως σχετίζεται με διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες. Συνεπώς, ο εμπλουτισμός της διατροφής του παιδιού με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως φρούτα και λαχανικά) και η αυξημένη λήψη υγρών συνήθως διορθώνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, σε επίμονες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, που δεν υποχωρεί με την προσεγμένη διατροφή ή σε περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν αιμορραγία από το ορθό συνίσταται εκτίμηση από τον παιδίατρο και ενδεχομένως περαιτέρω έλεγχος.
   
 4. Αφυδάτωση
  Η κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας υγρών είναι σημαντική, όχι μόνο για τη διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης των παιδιών αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η μεγαλύτερη ποσότητα των υγρών που λαμβάνει ένα παιδί πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση νερού και όχι ζαχαρούχων χυμών ή αναψυκτικών. Μάλιστα, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης εκτός από παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει από μόνη της κοιλιακό άλγος στο παιδί.
   
 5. Άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες κοιλιακού άλγους
  Παρόλο που τις περισσότερες φορές, το κοιλιακό άλγος στα παιδιά δε σχετίζεται με κάποιο σοβαρό νόσημα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι καλό να συμβουλεύονται πιο άμεσα τον παιδίατρο. Η διάρκεια του πόνου αλλά και η συνύπαρξη άλλων συμπτωμάτων πρέπει να αξιολογείται. Χαρακτηριστικά, ο ξαφνικός πόνος στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα ενός παιδιού συνήθως σχολικής ηλικίας ή μεγαλύτερης, που επιμένει και συνοδεύεται από ναυτία ή εμέτους μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης (οξεία σκωληκοειδίτιδα) και χρειάζεται έλεγχο,
  Επίσης, ο κοιλιακός πόνος που υποτροπιάζει μπορεί σε κάποια παιδιά να σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νοσημάτων. Σε σπανιότερες περιπτώσεις ο κοιλιακός πόνος που επιμένει μπορεί να αποδίδεται σε ευερέθιστο έντερο, κάποια τροφική αλλεργία, κοιλιοκάκη, παράσιτα ή δυσανεξία στη λακτόζη.
Covid-19
Προπληρωμή Test