ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου

Κλειστή Ρινοπλαστική χωρίς ουλές - όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει ο Γεώργιος Καρκατζούλης  - ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου

 

Γενικά:

Κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να διορθώσουν την εξωτερική όψη και λειτουργία της μύτης τους. Τόσο η αισθητική όσο και η λειτουργική βελτίωσή της είναι εφικτή δεδομένης της εξειδίκευσης στον τομέα της ρινοπλαστικής, αλλά φυσικά και στην ικανότητα του ίδιου του χειρουργού. Συνεπώς, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα μπορούν να λυθούν, μέσω μίας επέμβασης με νάρκωση και να συνδυαστεί το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η τεχνολογία στην ωτορινολαρυγγολογία σήμερα έχει επιδείξει πολλά επιτεύγματα και ιδιαίτερη πρόοδο, καθώς υπάρχουν σχετικά προγράμματα τα οποία επεξεργάζονται το πρόσωπο μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με το γιατρό και μέσα από συζήτηση θα εκφραστούν οι προσδοκίες και φυσικά οι ανησυχίες του ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. 

 

Ρινοπλαστική – Περιγραφή

Η μύτη είναι ένα όργανο του προσώπου το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και χρησιμεύει στην αναπνοή και την όσφρηση. Εσωτερικά, η μύτη αποτελείται από δύο ρουθούνια τα οποία διαχωρίζονται με ένα τείχος(ρινικό διάφραγμα). Στα πλάγια τοιχώματα βρίσκονται οι ρινικές κόγχες ενώ στο ανώτερο τμήμα της βρίσκεται ο οσφρητικός βλεννογόνος. Γύρω από τη μύτη υπάρχουν και οι παραρρίνιοι κόλποι οι οποίοι συνδέονται με τα ιγμόρεια και τις ηθμοειδείς κυψέλες. Όσον αφορά την εξωτερική της όψη,  το σχήμα της καθορίζεται από τους χόνδρους και τα ρινικά οστά. Το άνω τμήμα της αποτελείται από ρινικά οστά και το κάτω, όπου είναι και ευκίνητο, αποτελείται από χόνδρο. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε μία επέμβαση Ρινοπλαστικής αφαιρούνται τμήματα των ρινικών οστών που προεξέχουν και περίσσεια τμήματα του χόνδρου προκειμένου να επιτευχθεί ένα αρμονικό αποτέλεσμα. 

 

Ρινικές παθήσεις και έγκαιρη διάγνωση:

Αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη. Άλλοι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τη ρινική αναπνοή, άλλοι πάσχουν από μία μόνιμη ρινική συμφόρηση, άλλοι ροχαλίζουν και κάνουν υπνικές άπνοιες. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως; Οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι συμβάλλουν στην κακή ρινική αναπνοή είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών ή ακόμα και οι ρινικοί πολύποδες. Βέβαια τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα παραπάνω προβλήματα διορθώνονται άμεσα με επέμβαση. Παράλληλα με αυτά, είναι δυνατόν κάποιος να διορθώσει τυχόν ατέλειες ή  δυσμορφίες στη μύτη, οι οποίες ενδέχεται να διαταράσσουν την αρμονία και τη συμμετρία του προσώπου. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει από νωρίς το πρόβλημα και να απαλλαγεί από μεγάλη ταλαιπωρία γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ανώδυνα μέσω της σύγχρονης Ωτορινολαρυγγολογίας.

 

Συμπτώματα ρινικών παθήσεων:

Τα συμπτώματα των ρινικών παθήσεων μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, επαναλαμβανόμενη αλλεργική ρινίτιδα, ροχαλητό και πολλές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα συμπτώματα να μην ξεκουράζονται καθόλου και να μην έχουν επαρκή απόδοση στην καθημερινότητα τους. Όπως έχει βέβαια προαναφερθεί, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με ταυτόχρονη διόρθωση της εξωτερικής όψης της μύτης. 

 

Η εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία του ασθενούς:

Η ρινοχειρουργική αποτελεί εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής και αφορά της παθήσεις της μύτης, των ιγμορείων και των μετωπιαίων κόλπων. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση και σύγχρονο νοσοκομειακό εξοπλισμό. Στο Ιατρικό Π. Φαλήρου χρησιμοποιούμε άρτιο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τη μέθοδο της κλειστής Ρινοπλαστικής. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς μας εμπειρίας, με έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων έχει καθιερώσει την κλινική μας ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Παρακολουθώντας, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και με σύμμαχο τις γνώσεις και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική λύση για κάθε περίπτωση. Ειδικά με τη μέθοδο της «κλειστής» ρινοπλαστικής και τη χρήση του συστήματος navigation προσφέρουμε στον ασθενή μία εξαιρετικά ασφαλή, άμεση και ανώδυνη επέμβαση. Στόχος μας είναι η επίτευξη ενός άρτιου και ταυτόχρονα λειτουργικού αποτελέσματος, έτσι ώστε η μύτη να εναρμονίζεται πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Φροντίζουμε βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις να γίνονται τελείως ανώδυνα για τον ασθενή διατηρώντας πάντα την ποιότητα των υπηρεσιών μας. 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να αμελούμε την υγεία μας. Πέραν της υψηλούς παροχής υπηρεσιών υγείας, προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών μας. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και τα πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί. 

 

Ιατρός

ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου