Καινοτόμες μέθοδοι και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ασθενειών του Ήπατος και του Παγκρέατος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής Ευστάθιος Παπαλάμπρος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής  στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, προσηλωμένο στο όραμά του να προσφέρει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και επενδύοντας σε τεχνολογία αιχμής, συνεχίζει να πρωτοπορεί στη θεραπεία δύσκολα αντιμετωπίσιμων μορφών καρκίνου, όπως οι κακοήθεις νεοπλασίες του Ήπατος και του Παγκρέατος.

Με στόχο την προσφορά ενός ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και διαχείριση κάθε καλοήθους ή νεοπλασματικής πάθησης του παγκρέατος και του ήπατος λειτουργεί ήδη, εδώ και ένα χρόνο, το Χειρουργικό Τμήμα Ήπατος-Παγκρέατος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το Τμήμα απαρτίζεται από μία εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα αναγνωρισμένων παθολόγων-ογκολόγων, ηπατολόγων, γαστρεντερολόγων και επεμβατικών γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων και επεμβατικών ακτινολόγων, παθολόγων, παθολογοανατόμων και λοιμωξιολόγων. Στόχος της ομάδας είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς, που μέχρι πρόσφατα απευθύνονταν μόνο σε  εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες θεραπείες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα Ήπατος – Παγκρέατος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Χειρουργικής Ευστάθιου Παπαλάμπρου, αποτελεί την μοναδική στη χώρα μας που έχει εισάγει, πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει την εμπειρία της στην ALPPS (Associating Liver Partition and Portal vein Ligation for Staged hepatectomy) ηπατεκτομή. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο ηπατικής χειρουργικής παγκοσμίως και απευθύνεται σε ασθενείς που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανεγχείρητοι, δίνοντάς τους πλέον τη δυνατότητα να  υποβληθούν σε θεραπεία.

Επιπλέον, η ομάδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είναι η μοναδική ομάδα στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, με εκπαίδευση, εμπειρία και άριστα αποτελέσματα στην χειρουργική θεραπεία με την συσκευή μη θερμικής καταστροφής ανεγχείρητων όγκων του Ήπατος και Παγκρέατος, Nanoknife (IRE).

Στη σημαντική εμπειρία της ομάδας έρχεται να προστεθεί και η αντιμετώπιση των κακώσεων των χοληφόρων (Bile Duct Injuries), η οποία αποτελεί μέγιστο πρόβλημα τόσο για τον εκάστοτε χειρουργό αλλά, κυρίως, για τον ίδιο των ασθενή. Σημαντική ακόμη είναι η εμπειρία της ομάδας και στις προκαρκινικές και πρώιμες κακοήθεις παθήσεις του δωδεκαδακτύλου καθώς έχουν σημειωθεί πολύ καλά αποτελέσματα για την αποφυγή μειζόνων επεμβάσεων όπως παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Χειρουργικής Ευστάθιος Παπαλάμπρος: «Οι τεχνικές μας αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλά κέντρα διεθνώς κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστη καταξίωση για εμάς. Εδώ και μία πενταετία έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε αναγνωρισμένα διεθνή ιατρικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Ταυτόχρονα, η πολυετής συνεργασία μας με διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, μας καθιστά πρωτοπόρους στις παρεχόμενες θεραπείες για παθήσεις του ήπατος και του παγκρέατος».

Τα μέλη της ομάδας θεωρούνται από τους πρωτοπόρους σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αναίμακτης χειρουργικής ήπατος (πραγματοποίηση μεγάλων ηπατεκτομών με ελάχιστη απώλεια αίματος και ελαχιστοποίηση της ανάγκης για μετάγγιση). Έτσι, με τη συνδυασμένη χρήση εξελιγμένων συσκευών διατομής του ήπατος δίνεται ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον εκάστοτε ασθενή.

Οι υπηρεσίες του Τμήματος παρέχονται σε ασθενείς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που συγκεντρώνουν τις ενδείξεις, όπως αυτές καθορίζονται από τα διεθνή πρωτόκολλα και οδηγίες. Στη συνέχεια, οι ασθενείς εξετάζονται ενδελεχώς από την πολυθεματική ογκολογική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι, στο πλαίσιο του ογκολογικού συμβουλίου, εκτιμούν και καθορίζουν την θεραπευτική προσέγγιση και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία, σειρά μειζόνων επεμβάσεων ήπατος με θεραπευτικά και χειρουργικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μοναδικές και σπάνιες και οι οποίες θα αποτελέσουν προσεχώς αντικείμενο ανακοινώσεων σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά και συνέδρια.