Η σημασία του ετήσιου ΩΡΛ ελέγχου

Τερζής Τιμολέων, ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Προληπτικός έλεγχος ακοής στα παιδιά:

- Η εκκριτική ωτίτιδα, μια πολύ συχνή πάθηση των παιδιών, προκαλεί μείωση της ακοής χωρίς άλλα έντονα συμπτώματα, και έτσι μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους γονείς. Σε πολλά κράτη, γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά πριν το νηπιαγωγείο ή την πρώτη τάξη του δημοτικού. Έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην αποφυγή των επιπτώσεων της βαρηκοΐας στην ανάπτυξη του λόγου, στην εκπαίδευση, ακόμα και στην ψυχολογία του παιδιού.

Προληπτικός έλεγχος ακοής στους ενήλικες:

- Με την πάροδο της ηλικίας, η ακοή μπορεί να μειώνεται προοδευτικά. Η επικοινωνία σιγά-σιγά δυσκολεύει, ο ήχος της τηλεόρασης πρέπει να είναι δυνατά και ενοχλεί τους γείτονες. Παθήσεις του ακουστικού νεύρου, επίσης, προκαλούν βαρηκοΐα, συνήθως σε ένα από τα δύο αυτιά. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, διότι η σύγχρονη ιατρική έχει λύσεις, που θα μειώσουν την ταλαιπωρία και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

- Κληρονομικές παθήσεις, όπως η Ωτοσκλήρυνση, προκαλούν προοδευτικά αυξανόμενη μείωση της ακοής. Η σύγχρονή μικροχειρουργική δίνει άμεση και μόνιμη λύση.

Προληπτικός έλεγχος της μύτης

- Ανατομικές ανωμαλίες, όπως στραβό ρινικό διάφραγμα, εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή, και συχνά περνούν απαρατήρητες. Αν μάλιστα συνδυάζονται με κάποια φλεγμονή, όπως χρόνια ρινίτιδα, αλλεργική ή μη, η ενόχληση γίνεται πολύ σημαντική. Η σύγχρονη χειρουργική, συνήθως σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία, δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

- Διαταραχές της όσφρησης, μετά τραυματισμό ή κάποια ίωση, όπως η νόσηση από κορωνοϊό, μπορεί να επιμείνουν πολύ καιρό μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Λεπτομερής έλεγχος στο εξειδικευμένο εργαστήριο όσφρησης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, θα οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

- Οι πολύποδες της μύτης, είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, και συχνά συνδυάζεται με προβλήματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στα αρχικά στάδια της νόσου, οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι ελάχιστες, και να περάσουν απαρατήρητες. Έγκαιρη διάγνωση, θα βοηθήσει στην αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση. Στο Ρινολογικό Κέντρο Αθηνών, στο Ιατρικό Αθηνών, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τη διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, θα δώσει σύγχρονες λύσεις, σε πλήρη συντονισμό με τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα.