Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος - Διευθυντής Γυναικολογικής Ρομποτικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Η Ρομποτική Χειρουργική και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών στη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων και γυναικολογικού καρκίνου

Δρ. Γεώργιος Γήτας, Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος

Εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία, Ρομποτική-Ενδοσκοπική Χειρουργική, Χειρουργική Μαστού, Ουρογυναικολογία.

τ. Διευθύνων της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Charite CCM, Βερολίνου

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης θεραπεύουμε όλο το φάσμα των προβλημάτων υγείας που ταλαιπωρούν τη ζωή των γυναικών. Στη σύγχρονη εποχή συμπτώματα από ινομυωματώδεις μήτρες, ενδομητρίωση, πρόπτωση πυελικών οργάνων με ακράτεια, όγκους των ωοθηκών και άλλες καλοήθεις παθογένειες, θα πρέπει να διερευνώνται άμεσα και να θεραπεύονται.

Η Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα  Da Vinci μας προσφέρει τον απόλυτα ακριβή χειρουργικό χειρισμό στην αντιμετώπιση πολύπλοκων γυναικολογικών επεμβάσεων, όπως δύσκολες υστερεκτομές και αφαίρεση μήτρας μεγάλου μεγέθους. Επίσης και τα προβλήματα υπογονιμότητας σε ζευγάρια, λόγω ενδομητρίωσης ή συμφύσεων από προηγηθείσα λοίμωξη, που χρήζουν σαλπιγγοπλαστικής, μπορούν να αντιμετωπισθούν με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να έχουμε τέλεια αποτελέσματα. Μπορούμε πλέον να αφαιρούμε ευμεγέθη και πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, όπως in-bag morcellation, δηλαδή τεμαχισμό του όγκου μέσα σε ενδοκοιλιακή σακούλα και αφαίρεσή  του χωρίς υπολείμματα στην κοιλιά. 

Στον τομέα της Ουρογυναικολογίας εφαρμόζουμε καινοτόμες ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως η pectopexy, η Βurch με χρήση φυσικών ιστών ή συνθετικών πλεγμάτων, που έρχονται να λύσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες όπως η πρόπτωση και η ακράτεια.                          Ακόμα και την πρόσθια κολπορραφία, δηλαδή την ανόρθωση της ουροδόχου κύστης στην πάθηση της κυστεοκήλης, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ενδοσκοπικά, χωρίς τομές στον κόλπο, μια τεχνική που πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού παγκοσμίως. Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, είναι η σωστή διάγνωση της βλάβης και η στοχευμένη θεραπεία με επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, η οποία απαιτεί γνώση, εμπειρία και χειρουργική ικανότητα.

Σχετικά με το γυναικολογικό καρκίνο, σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να θεραπεύσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας, του αιδοίου, του τραχήλου και του κόλπου, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι έτσι βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και η πιθανότητα για πλήρη ίαση των ασθενών.

Στην αντιμετώπιση αυτών των νόσων είναι πάρα πολύ σημαντικό να σχεδιασθεί το πλάνο αντιμετώπισης από έμπειρους γυναικολόγους ογκολόγους και σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης να γίνει χρήση εξειδικευμένων τεχνικών, όπως η nerve sparing ριζική υστερεκτομή, targeted axillary dissection, debulking surgery TROMP και V-Y fascio-cutaneous gluteal flap. Στην αρμοδιότητα του γυναικολόγου ογκολόγου ανήκει φυσικά η πρόληψη και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο.

 Η Ρομποτική Χειρουργική μας δίνει την δυνατότητα στην θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, να πραγματοποιήσουμε με ακρίβεια τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, δηλαδή αφαίρεση μόνο του πρώτου λεμφαδένα και να αποφύγουμε έναν μη αναγκαίο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως λεμφοίδημα. Εκτός από την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, τα πλεονεκτήματα για την ασθενή είναι πολλά, όπως λιγότερη νάρκωση, μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επαναφορά στην καθημερινότητα, έχοντας φυσικά σίγουρο ογκολογικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα οι ασθενείς με αυξημένο βάρος φαίνεται ότι έχουν εξαιρετικά καλή έκβαση με τη  χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Η συσκευή Da Vinci Xi χρησιμοποιεί μακρύτερα βελτιωμένα εργαλεία που κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις, τα οποία ανυψώνονται από τους βραχίονες του ρομπότ επιτρέποντας στο χειρουργό να χειρουργεί με λιγότερη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα των ασθενών.

Οι Έλληνες ασθενείς μπορούν πλέον να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου, από διακεκριμένους ιατρούς που έχουν διευθύνει τα πιο ονομαστά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Ιατρός

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος - Διευθυντής Γυναικολογικής Ρομποτικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης