Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΠΩΣ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ CHECK UP ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ;

Γράφει ο Παναγιώτης Δούκας, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών 

Οι επιστημονικές αλήθειες που εφαρμόζονται στην Προληπτική Ιατρική και στην Υγειονομική Περίθαλψη έχουν συμβάλλει στο να ελευθερωθούν οι άνθρωποι από τον πρόωρο θάνατο και το νοσηρό φόβο των ασθενειών. Παρολαυτά, εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, υποκύπτουν σε προβλέψιμες και ιάσιμες ασθένειες, οι οποίες όμως εντοπίζονται καθυστερημένα.   

Υπάρχουν μέθοδοι κλινικής πρόληψης που αποσκοπούν στην αποφυγή εμφάνισης μιας νόσου (πρωτογενής πρόληψη), ή στην εντόπιση και θεραπεία μιας νόσου όταν αυτή είναι ασυμπτωματική (δευτερογενής πρόληψη). 

Η τριτογενής πρόληψη αποσκοπεί στη μείωση των επιπλοκών μιας ήδη εγκατεστημένης νόσου. 

Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, ο ετήσιος έλεγχος (check-up) έχει την θέση του, διότι και στις τρεις μπορεί να σώσει ζωές ή να επιμηκύνει τη διάρκειά τους. 

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής (δίαιτα – άσκηση – απώλεια βάρους – αποφυγή καπνού – επαρκής ανάπαυση – ηλεκτρονική απεξάρτηση - μετριοπάθεια στο αλκοόλ) καθώς και οι τακτικοί εμβολιασμοί αποτελούν, μαζί με το check up, τις κύριες μεθόδους κλινικής πρόληψης και πρέπει να συνδυάζονται προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο κλινικό όφελος.  Για παράδειγμα ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ το Pap Test να τον εντοπίσει πρώιμα. 

Στην καθημερινή ζωή είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πέντε παράγοντες που μπορούν να μας εκθέσουν σε ασθένειες : Το Νερό, τα Τρόφιμα, τα Έντομα, τα Ζώα και τους Ανθρώπους.  Τηρώντας επιμελώς τους κανόνες υγιεινής για το καθαρό νερό, τα σωστά συντηρημένα τρόφιμα, την προστασία από έντομα και ζώα καθώς και τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους,  μπορούμε να προστατευτούμε από δυνητικά επικίνδυνες αρρώστιες. 

Καθ΄όλο τον μήνα Απρίλιο, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει πακέτα προληπτικού ελέγχου για γυναίκες και άνδρες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7/4/2024). 

Ας επωφεληθούμε από αυτή την προσφορά και ας θέσουμε την πρόληψη ως μια σταθερά προτεραιότητα στην ζωή μας.      

Ιατρός

Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών