Η αξία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου στα παιδιά

Της Σοφίας Κουλούρη, Παιδο-καρδιολόγου – Εμβρυοκαρδιολόγου, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Διαβάζοντας τον τίτλο, πολλοί εύλογα θα αναρωτηθούν: «Γιατί χρειάζεται ένα υγιές παιδί καρδιολογικό έλεγχο?» Η απάντηση έρχεται εύκολα, αν κανείς γνωρίζει ότι 1 στα 200 παιδιά έχει κάποιο νόσημα που σχετίζεται με αιφνίδιο σύμβαμα την ώρα της άσκησης.

Συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι ο πόνος στο στήθος, η ζάλη, η απώλεια των αισθήσεων, το αίσθημα παλμών καθώς και η έντονη δύσπνοια που συμβαίνουν την ώρα της άσκησης ή αμέσως μετά το πέρας έντονης άσκησης. 

Ο παιδοκαρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις περισσότερες φορές και το έγχρωμο triplex καρδιάς και μεγάλων αγγείων, είναι ακίνδυνος και ανώδυνος και ιδανικά θα πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο. Και αυτό γιατί εκτός από την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για την ορθή ερμηνεία του παιδιατρικού καρδιογραφήματος και triplex, είναι αυτός που διαθέτει και την απαραίτητη εμπειρία, ώστε στην ακρόαση του παιδιού να μπορεί να ξεχωρίσει πχ, το αθώο από το οργανικό φύσημα ή στη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού να αναγνωρίσει «καμπανάκια» που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι για το παιδί, πχ «ο αδελφός του πατέρα υπέστη καρδιακή ανακοπή στην ηλικία των 32ετών». 

Η καταλληλότερη ηλικία για τον πρώτο προαθλητικό έλεγχο στο ασυμπτωματικό παιδί είναι η ηλικία των 5-6 ετών όταν το παιδί συνήθως συνεργάζεται πλήρως και πρέπει να επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 10-12 ετών και ξανά στα 16-18 έτη, κι αυτό διότι δεν είναι όλες οι καρδιοπάθειες ανιχνεύσιμες από την παιδική ηλικία. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες, πχ. οι διαφόρων ειδών καρδιομυοπάθειες, που πρωτοεμφανίζονται στον έφηβο και νεαρό ενήλικα.

Τέλος, το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε έναν πλήρη προαθλητικό έλεγχο, μιας και μόνο αυτό μπορεί να ανιχνεύσει σπάνιες μεν, σοβαρότατες δε ασθένειες , πχ την ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αγγείων. 

Στο Παιδιατρικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία ώστε ο προαθλητικός έλεγχος να γίνει σε ένα περιβάλλον φιλικό και ασφαλές για το παιδί και παρέχει στους γονείς την βεβαιότητα  ότι το παιδί τους είναι υγιές και μπορεί να ασκείται με ασφάλεια.

Covid-19
Προπληρωμή Test