Η αξία του προληπτικού ελέγχου των αυτιών τους

Γράφει ο  Ιωάννης Χριστόπουλος, Χειρουργός ΩΡΛ, Διευθυντής Β’ ΩΡΛ Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί:

Η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνει τις δυνάμεις τόσο στην διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών αλλά κατά κύριο λόγο στην πρόληψη αυτών.

Κατ’ επέκταση και στην παιδο-ωτορινολαρυγγολογία η αξία του προληπτικού ελέγχου και ιδιαιτέρως του ακουολογικού πεδίου είναι ανεκτίμητη.

Πολλές παθήσεις που αφαιρούν στην ακοή των μικρών ασθενών μπορούν να αντιμετωπισθούν πολύ πιο εύκολα εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με μια προληπτική κλινική και ακουολογική εξέταση.

Έτσι αν ένα παιδί ζητάει να του επαναλάβουμε συχνά τι του έχουμε πει, ρωτάει τακτικά τι είπες; τι; ζητάει να βάλει πιο δυνατά την τηλεόραση ή την μουσική, αυτό το παιδί ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων θα πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά από τον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.

Η ηλικία του προληπτικού ακουολογικού ελέγχου ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού όπου και σχεδόν σε όλα τα μαιευτήρια γίνεται η πρώτη εκτίμηση με τις λεγόμενες ωτοακουστικές εκπομπές (διαδικασία που δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση το νεογνό).

Από την ηλικία του ενός έως και πέντε ετών η προληπτική εξέταση γίνεται στο παιδο-ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο όπου πέραν της κλινικής εξέτασης γίνεται τυμπανομετρία, παιχνιδοακουμετρία και ομιλητική ακοομετρία και αν κριθεί απαραίτητο τα προϊόντα παραμόρφωσης ωτακουστικών εκπομπών . Αναλυτικός ακουολογικός έλεγχος γίνεται ευτυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις.

Για μεγαλύτερα παιδιά όπου και η συνεργασία είναι καλύτερη γίνεται και το λεγόμενο τονικό ακουόγραμμα.

Για εμάς στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Γίνεται σε ένα πολύ φιλικό για το παιδί περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα με όλους τους κανόνες ασφάλειας για τα ίδια και τους συνοδούς τους.

Covid-19
Προπληρωμή Test