Η αξία του παιδικού καρδιολογικού ελέγχου

Γράφει η Ευγενία Μπέη, Παιδοκαρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών εξηγεί αναλυτικά.

Ο  παιδοκαρδιολογικός  προληπτικός  έλεγχος περιλαμβάνει:

  1. Τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού (οικογενειακού κι ατομικού)
  2. Την κλινική εκτίμηση με

-διερεύνηση ύπαρξης συμπτωμάτων ενδεικτικών καρδιακών παθήσεων, όπως πόνος στο θώρακα κατά την άσκηση, εύκολη κόπωση, αίσθημα παλμών ή «φτερουγίσματα», επεισόδια απώλειας αισθήσεων, μειωμένη πρόσληψη βάρους, κυάνωση, ταχύπνοια,  στα νεογνά και βρέφη

- με επισκόπηση, ψηλάφηση προκάρδιου και περιφερικών σφύξεων,  ακρόαση καρδιακών τόνων και φυσημάτων, μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης.

3.  Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), με το οποίο ελέγχουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, αλλά και την ύπαρξη δομικών παθήσεων.

4. Το Υπερηχογράφημα ή έγχρωμο triplex καρδιάς, με το οποίο ελέγχουμε την δομή και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.

Εδώ να επισημανθεί ότι το ΗΚΓ και το υπερηχογράφημα είναι δύο διακριτές, αλλά σημαντικές συμπληρωματικές εξετάσεις του καρδιολογικού ελέγχου.

Ένα ασυμπτωματικό παιδί, με ελεύθερο ιστορικό και χωρίς παθολογικά ευρήματα στην παιδιατρική κλινική εξέταση, ενδείκνυται να κάνει την πρώτη του προληπτική παιδοκαρδιολογική εκτίμηση μετά τα 4 έτη, οπότε και είναι πλέον συνεργάσιμο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Στην περίπτωση όμως που είτε το ιστορικό, είτε η ύπαρξη των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, είτε η παθολογική κλινική εξέταση το επιβάλλουν, ο έλεγχος  διενεργείται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και τη νεογνική.

Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών είμαστε εξειδικευμένοι κι έχουμε την εμπειρία, ώστε να εξετάζουμε, να διαγιγνώσκουμε και να αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια, ταχύτητα κι εμπιστοσύνη πληθώρα περιστατικών σε όλες τις ηλικίες ( νεογνά, παιδιά κι εφήβους) σε ένα ιδιαίτερα φιλικό  περιβάλλον, που τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους.