
Χειρουργική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς
Παναγιώτης Κέκης, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ενδοκρινών Αδένων, Ιατρικό Ψυχικού.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς: βασικές πληροφορίες
Πότε χρειάζεται χειρουργείο ο θυρεοειδής;
Για τρεις βασικούς λόγους: όταν υπάρχει καρκίνος, όταν δυσλειτουργεί, όπως σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει ή όταν το μέγεθός του δημιουργεί προβλήματα, λόγω πολλών ή μεγάλων όζων.
Αρκούν μόνο οι εξετάσεις αίματος για πλήρη εικόνα;
Όχι. Χρειάζεται συνδυασμός εξετάσεων αίματος και υπερηχογραφήματος.
Τι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην ολική θυρεοειδεκτομή;
Η ανατομία της περιοχής και κυρίως δύο δομές: τα νεύρα που πηγαίνουν στις φωνητικές χορδές και οι παραθυρεοειδείς αδένες οι οποίοι ρυθμίζουν το ασβέστιο στον οργανισμό.
Πώς βοηθά ο νευροδιεγέρτης;
Βοηθά στην αναγνώριση των νεύρων και στην παρακολούθηση της λειτουργίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.
Πώς βοηθά το φλουοροσκόπιο;
Διευκολύνει την αναγνώριση των παραθυρεοειδών αδένων.
Η τεχνολογία εξασφαλίζει από μόνη της το αποτέλεσμα;
Η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Αποτελεί εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού, ο οποίος είναι καθοριστικός για την ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μπορεί η θυρεοειδεκτομή να γίνει πάντα ενδοσκοπικά;
Όχι. Η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.
Από τι εξαρτάται αν μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά;
Κυρίως από το μέγεθος του θυρεοειδούς, όπως φαίνεται στο υπερηχογράφημα.





