Χειρουργείο με νοσηλεία μίας ημέρας

Γράφουν ο Κωνσταντίνος Γέμος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου και ο Δημήτρης Ντουράκης, Γενικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Ελάχιστα επεμβατική ή ελάχιστα τραυματική χειρουργική είναι ένα σύνολο από χειρουργικές τεχνικές, που στοχεύουν στο να μειωθεί το χειρουργικό τραύμα και να μειωθεί στο ελάχιστο η διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης, αλλά και κατά την περίοδο αποκατάστασης.

Τι σημαίνει χειρουργείο με νοσηλεία μίας μέρας;

Νοσηλεία μίας ημέρας σημαίνει ότι ο ασθενής δε διανυκτερεύει στο νοσοκομείο, αλλά γυρίζει σπίτι του την ίδια μέρα. Αυτό είναι δυνατό για σχεδόν όλα τα μικρά χειρουργεία, που γίνονται με τοπική ή περιοχική νάρκωση. Οι τεχνικές πρόοδοι στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, καθώς και νέα πρωτόκολλα βελτίωσης της ανάνηψης, μετά από χειρουργείο, επιτρέπουν να γίνονται σήμερα με νοσηλεία μίας ημέρας πολλές μεσαίες και μεγάλες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής.

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής μπορεί να γίνουν με νοσηλεία μίας ημέρας;

Ενδεικτικά, ορισμένες μεσαίες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, που μπορεί να γίνουν με νοσηλεία μίας μέρας είναι οι επεμβάσεις για παθήσεις του πρωκτού, όπως είναι οι αιμορροΐδες, η ραγάδα και τα συρίγγια. Η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, κήλης λευκής γραμμής και οι μικρές μετεγχειρητικές κήλες μπορούν, επίσης, να πραγματοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, στο σπίτι τους το βράδυ του χειρουργείου μπορούν να γυρίσουν ασθενείς, μετά από επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Πώς γίνεται να μη διανυκτερεύσω στο νοσοκομείο μετά από μεσαίο ή μεγάλο χειρουργείο;

Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται συνδυασμός από διάφορες χειρουργικές και αναισθησιολογικές εξελιγμένες τεχνικές. Η δυναμική συνεργασία της ιατρικής ομάδας καθιστά δυνατή την εφαρμογή μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, περιοχικής αναισθησίας, και πρωτοκόλλων βελτίωσης της ανάνηψης,  μετά από χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής αισθάνεται λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο, ξεπερνάει πιο γρήγορα την επήρεια της νάρκωσης, κινητοποιείται άμεσα και τρώει κανονική τροφή πιο γρήγορα.

Όλοι οι ασθενείς μπορεί να γυρίσουν σπίτι τους το βράδυ του χειρουργείου;

Για να μπορέσει ο ασθενής να γυρίσει στο σπίτι του μετά από μεσαίο ή μεγάλο χειρουργείο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις: να έχει ανανήψει πλήρως από την αναισθησία, να μην πονάει, να μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει μόνος του, να έχει φάει και να έχει ουρήσει. Όταν ο γιατρός και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό επιβεβαιώσουν τα παραπάνω, τότε επιτρέπουν την αναχώρηση για το σπίτι. Για πρακτικούς λόγους, ο ασθενής θα πρέπει να έχει στο σπίτι ένα άτομο, που να μπορεί να παράσχει βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, και επίσης θα πρέπει να μένει σε απόσταση περίπου μισής ώρας από το νοσοκομείο. Τέλος, ηλικιωμένα άτομα με βαριές παθήσεις και λήψη πολλών φαρμάκων εξαιρούνται από τα πρωτόκολλα ημερήσιας νοσηλείας.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί κάτι μετά την αποχώρηση από το νοσοκομείο;

Ο ασθενής φεύγει με γραπτές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει στο σπίτι μετά το χειρουργείο καθώς και με συνταγή για όλα τα απαραίτητα φάρμακα. Του δίνεται τηλέφωνο επικοινωνίας για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, σε περίπτωση που έχει απορία για κάτι. Επίσης, προγραμματίζεται ο επανέλεγχος του τραύματος και της αποκατάστασής του στην κλινική ημερήσιας νοσηλείας.

Γιατί να προτιμήσω χειρουργική επέμβαση με νοσηλεία μίας ημέρας;

Η αποτελεσματικότητα του χειρουργείου δεν επηρεάζεται από τη διανυκτέρευση ή όχι του ασθενούς στο νοσοκομείο. Η γρήγορη επιστροφή στο σπίτι έχει πολλά πρακτικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή: εξαλείφει το στρες της παραμονής σε ξένο χώρο με μη γνώριμα πρόσωπα, δεν απαιτεί ριζική αλλαγή του προγράμματος της υπόλοιπης οικογένειας, βοηθάει την πρώιμη κινητοποίηση του ασθενούς καθώς και την επανασίτισή του.

Πού μπορώ να κάνω χειρουργείο με νοσηλεία μίας ημέρας;

Τα μικρά χειρουργεία γίνονται γενικά με νοσηλεία μίας ημέρας. Μεσαία ή μεγάλα χειρουργεία με νοσηλεία μίας ημέρας γίνονται σε τμήματα, που εξειδικεύονται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και στη χειρουργική με νοσηλείας μίας ημέρας.