ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου

H τέχνη της Ρινοπλαστικής και η Σημασία της Αποδοχής των Ατελειών μας

Γράφει ο Γεώργιος Καρκατζούλης, ΩΡΛ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Τι καθιστά μια μύτη τέλεια; Είναι λεπτή, κομψή και απολύτως ευθεία στο προφίλ. Φυσικά, είναι επίσης συμμετρική σε κάθε νόημα της λέξης. Η τέλεια μύτη είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, κάτι που παρατηρούμε σε top models και διασημότητες. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να την αντιγράψουν. Αλλά είναι πραγματικά αυτή η μικρή και γλυκιά μύτη αυτό που όλοι πρέπει να επιδιώκουν;

Αν μελετήσετε το ανθρώπινο πρόσωπο σα γλυπτό ή έναν πίνακα, αυτό που βλέπετε είναι ότι το κέντρο του προσώπου είναι η μύτη. Καθορίζει το χαρακτήρα του προσώπου, διαμορφώνει την προσωπικότητα και την ομορφιά του προσώπου. Θέλω να βελτιώσω τις μύτες. Δεν θέλω να τις αλλάξω.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, πραγματοποιούνται σχεδόν 5500 ρινοπλαστικές ετησίως, καθιστώντας αυτή την επέμβαση τη συνηθέστερη πλαστική επέμβαση προσώπου, με διαφορά. Ενώ το Botox και το υαλουρονικό έχουν αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα κατά την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον για ρινοπλαστικές έχει παραμείνει σταθερό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν ρινοπλαστικές: μερικοί είναι ιατρικής φύσεως, π.χ. διόρθωση ανατομικών εμποδίων που μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή. Από άποψη λειτουργικότητας, η αναπνοή είναι κρίσιμη για κάθε κύτταρο του σώματος. Πέρα από τις ιατρικές ανάγκες, υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που κάνουν ρινοπλαστικές για τα αισθητικά αποτελέσματα, δηλαδή μια διαδρομή προς τη Τέλεια Μύτη.

Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν: ισιώνουν, ανυψώνουν, διορθώνουν την ασυμμετρία και μειώνουν το συνολικό σχήμα της μύτης για να πάρουν αυτό το χαριτωμένο σχήμα έντονης καμπύλης. Αλλά η προσπάθεια για τελειότητα δεν είναι χωρίς τα αρνητικά της.

Δημιουργεί συχνά πολύ μέτριες ή κατώτερες ρινοπλαστικές που διδάσκονται στα προγράμματα ειδικότητας για να δημιουργήσουμε αυτή την συγκεκριμένη μύτη, που είναι λεπτή, έντονα καμπυλωτή, ελαφρώς γυρισμένη προς τα πάνω, αντί να κάνουμε μια ατομική ανάλυση του ασθενούς. Η τέλεια μύτη, όπως συνήθως την ορίζει η κοινωνία, είναι ένας μύθος και μάλιστα επιβλαβής.

Τα πρόσωπά μας είναι όλα εντελώς και απολύτως μοναδικά. Ενώ ο κλάδος της ομορφιάς έχει μακρά ιστορία προτίμησης των ψεύτικων προτύπων ομορφιάς, προτιμώ να τιμώ τη φυσική ρινική δομή των πελατών μου, με μερικές διακριτικές αλλαγές. Το 10% των ασθενών που βλέπω, ρωτούν: “Mπορείτε να λιμάρετε αυτή την καμπουρίτσα;΄” Και εγώ τους συμβουλεύω: “όχι, μου αρέσει η καμπουρίτσα σας. Αυτή η ατέλεια στη μύτη σας και η μικρή καμπουρίτσα της μύτης σας είναι τελειότητα για εσάς.”

Ακολουθώ τη φιλοσοφία του ‘όσο λιγότερο τόσο καλύτερο’. Η ιδέα  είναι να γίνει μικρή παρέμβαση, αφήνοντάς σας με μια μύτη που μοιάζει πραγματικά με εσάς — αλλά καλύτερη. Δεν έχει σημασία αν είστε ένας διάσημος ή ένας φοιτητής, αντιμετωπίζω όλες τις μύτες των ασθενών μου ως έργα τέχνης, κάτι που πρέπει να σχηματιστεί προσεκτικά βάσει της προσωπικής δομής τους. Εάν ο γιατρός και ο ασθενής δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το ποιος τύπος μύτης ταιριάζει καλύτερα, προτιμώ να μην πραγματοποιήσω την επέμβαση. Δεν μπορείς να καταλάβεις τις επιθυμίες του ασθενούς όταν ο ίδιος δεν ξέρει τι θέλει.

Σήμερα, έχουμε περισσότερη πρόσβαση στις διασημότητες από ποτέ. Τα κοινωνικά μέσα μας προσφέρουν μια συνεχή ροή περιεχομένου για την ομορφιά. Το κοινό εμμονεί στο να καταλάβει ακριβώς ποιες διαδικασίες έχουν υποστεί οι Kardashians για να φαίνονται έτσι όπως φαίνονται, ώστε κι εκείνοι να αναζητήσουν αυτές τις θεραπείες για τον εαυτό τους. Στη βιομηχανία της πλαστικής χειρουργικής, είναι όλο και πιο συνηθισμένο τα νεαρά άτομα να έρχονται για τη συνεδρία τους με μια φωτογραφία του αγαπημένου τους διασήμου και μια αίτηση για τη μύτη της Bella Hadid ή τα χείλη της Ιωάννας Μπέλα. Όταν προσπαθούμε να επιβάλουμε τα χαρακτηριστικά μιας διασημότητας στα δικά μας πρόσωπα, τα πράγματα συχνά φαίνονται ασύμβατα ή αφύσικα. Ειδικά όταν πρόκειται για τη μύτη.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να φέρετε μία φωτογραφία της μύτης της Βίκυς Καγιά και να ζητήσετε από τον πλαστικό χειρουργό σας να την αντιγράψει ακριβώς στο πρόσωπό σας, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αν καταφέρναν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο, η μύτη της θα φαινόταν εντελώς διαφορετική στο πρόσωπό σας. Πρέπει να είναι σε αρμονία με τα άλλα χαρακτηριστικά. Η μύτη δεν είναι ένα απομονωμένο δομικό στοιχείο. Δε λειτουργώ έτσι με τους ασθενείς μου, γιατί καταλαβαίνω τους κινδύνους του να δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν χωρίς σκέψη.

Όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα εντελώς νέο πρόσωπο μέσω πλαστικής χειρουργικής, τα αποτελέσματα είναι συχνά προφανή ή υπερβολικά. Είμαι υποστηρικτής των μικρών αλλαγών αντί για πλήρεις μεταμορφώσεις. Το στοίχημά μου είναι να ξεγελάς το μάτι των φίλων σου. Θα εργαστώ σε έναν ασθενή και θα επιστρέψει στη ζωή του, και οι φίλοι του δε θα γνωρίζουν ότι έχει κάνει ρινοπλαστική. Θεωρώ πως η επιτυχία μου είναι η τόσο λεπτή δουλειά που κάνω.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να εξαλείψουμε κάθε ατέλεια,  αξίζει να διατηρήσουμε τις προσωπικότητές μας, τον χαρακτήρα μας και να αγκαλιάσουμε τη φυσική μας ομορφιά. Είναι τελικά αυτό που μας ταιριάζει.

Ιατρός

ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου