
Γιατί πονάει η κοιλίτσα; Οι 5 πιο συχνές αιτίες
Δέσποινα Τσίτα, Παιδιάτρος - Παιδογαστρεντερολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κοιλιακός πόνος δεν είναι ανησυχητικός και υποχωρεί από μόνος του ή με ελάχιστη θεραπεία.
Οι αιτίες ενός στομαχικού πόνου στα παιδιά μπορεί να ποικίλλουν, από απλές και αβλαβείς έως σοβαρές, όπως λοιμώξεις, τροφική δηλητηρίαση, δυσκοιλιότητα ή παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, όταν ο πόνος εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα και δεν υπάρχει σαφής αιτία, η αντιμετώπισή του μπορεί να είναι πιο δύσκολη.
Πιθανές αιτίες κοιλιακού πόνου στα παιδιά
Ο κοιλιακός πόνος στα παιδιά είναι πολύ συχνός, αλλά επειδή τα παιδιά δυσκολεύονται να περιγράψουν ακριβώς τα συμπτώματά τους, είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν προσοχή σε ορισμένες ενδείξεις.
Πέντε κοινές αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο στο στομάχι του παιδιού σας:
Γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και συνήθως οφείλεται σε ιό. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν διάρροια, που μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από εμετό, καθώς και χαμηλό πυρετό. Συνήθως, η κατάσταση υποχωρεί μέσα σε 3-5 ημέρες χωρίς ανάγκη ιατρικής παρέμβασης. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας πίνει αρκετά υγρά.
Απευθυνθείτε σε γιατρό αν παρατηρήσετε:
- Αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό.
- Συμπτώματα που διαρκούν πάνω από πέντε ημέρες.
- Υψηλό πυρετό.
- Ενδείξεις αφυδάτωσης, όπως ξηρά χείλη, μειωμένη ούρηση, ωχρότητα ή υπερβολική νωθρότητα.
Παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες—είναι αρκετά συχνή και σε παιδιά και βρέφη. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να την υποδηλώνουν:
- Εμετός
- Αίσθηση ξινής γεύσης στο στόμα
- Πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς
- Συχνές ερυγές (ρεψίματα)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ξεπερνούν την παλινδρόμηση καθώς μεγαλώνουν. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιόξινων ή φαρμάκων. Επιπλέον, η προσαρμογή της διατροφής—με αποφυγή τροφών όπως αναψυκτικά, πορτοκαλάδα, προϊόντα με ντομάτα και πικάντικα φαγητά—μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες κοιλιακού πόνου στα παιδιά. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και νερού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αν παρατηρήσετε συχνή δυσκοιλιότητα ή αίμα στα κόπρανα, μπορεί να χρειάζεται διερεύνηση για παθήσεις όπως κοιλιοκάκη ή υποθυρεοειδισμό.
Αφυδάτωση
Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την πρόληψη της αφυδάτωσης σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας αλλά και για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου.
- Τουλάχιστον το 50% των υγρών που πίνει το παιδί σας πρέπει να είναι καθαρό νερό.
- Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τον κοιλιακό πόνο και να συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία.
Λιγότερο συχνές αλλά σοβαρές αιτίες
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας στομαχόπονος δεν είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, η διάρκεια και τα συνοδευτικά συμπτώματα είναι σημαντικά για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Ξαφνικός, έντονος πόνος στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς μπορεί να υποδηλώνει σκωληκοειδίτιδα—μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή.
Συχνές κοιλιακές ενοχλήσεις που μοιάζουν με γαστρεντερίτιδα μπορεί να αποτελούν ένδειξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Τροφικές αλλεργίες
- Κοιλιοκάκη
- Παρασιτικές λοιμώξεις
- Δυσανεξία στη λακτόζη
Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό
Αν το παιδί σας παραπονιέται συχνά για πόνους στο στομάχι ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.