Επεμβατική Ακτινολογία & Νόσοι ήπατος και χοληφόρων

Γράφει ο Θωμάς Αλεξίου MD, PhD, Επεμβατικός Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Το ήπαρ είναι μοναδικό όργανο για το ανθρώπινο σώμα, τόσο αριθμητικά, όσο και σε λειτουργικότητα. Μπορεί να μεταμοσχευθεί, αλλά σε παρουσία νεοπλασίας, πρωτοπαθούς ή μεταστατικής αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σεβαστεί την αναγκαιότητα αδιάκοπης λειτουργικής επάρκειας του ήπατος για την προστασία της ζωής του ασθενούς.

Η Επεμβατική Ακτινολογία μπορεί να παρέμβει σε βλάβες του ήπατος με τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα επιπλοκών, σεβόμενη τη λειτουργική ικανότητα του ήπατος μετά την παρέμβαση. Με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων (ακτινοσκόπηση, υπερήχους, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και την καθοδήγηση μέσα από την εικόνα μπορεί να στοχεύσει μέσα από αγγεία ή διαδερμικά σε ηπατικές βλάβες ή στο χοληφόρο δένδρο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο ήπαρ.

Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις της Επεμβατικής Ακτινολογίας είναι: εμβολισμός ή ραδιοεμβολισμός (Ραδιενεργό Ύττριο-90) όγκων του ήπατος (πρωτοπαθών και δευτεροπαθών), εμβολισμός αιμαγγειωμάτων-αδενωμάτων, θεραπεία κύστεων ήπατος, διαδερμική κατάλυση όγκων ήπατος (ραδιοσυχνότητες, μικροκύματα, ηλεκτροκατάλυση, χημική), χολαγγειογραφία, τοποθέτηση παροχέτευσης χοληφόρων (έξω ή έσω-έξω), τοποθέτηση μεταλλικού (καλυμμένου ή όχι) στεντ χοληφόρων, βιοψία ενδαυλικού όγκου χοληφόρων, διαδερμική ή διασφαγητιδική βιοψία ήπατος, εμβολισμός πυλαίας φλέβας (για υπερτροφία ήπατος πριν την ηπατεκτομή), πυλαιοσυστηματική αναστόμωση για την αποσυμφόρηση ασκίτη ή κιρσορραγία, εμβολισμός αιμορραγίας ηπατικών αρτηριών (μετατραυματική, ψευδοανευρύσματα κλπ), διαδερμικές παροχετεύσεις ηπατικών αποστημάτων και διαδερμική παροχέτευση χοληδόχου κύστεως σε χολοκυστίτιδες.

Κάθε φορά η θεραπεία είναι εξατομικευμένη με βάση τον ασθενή, το είδος της βλάβης, καθώς και την ιστολογική της εικόνα.

Η επέμβαση μερικές φορές μπορεί να απαιτήσει γενική αναισθησία. Η παραμονή στο νοσοκομείο στις περισσότερες περιπτώσεις επεμβάσεων ήπατος είναι μία ημέρα. Οι παρεμβάσεις της Επεμβατικής Ακτινολογίας στο ήπαρ μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με τη θεραπευτική παρέμβαση και άλλων ειδικοτήτων όπως Χειρουργικής ή Ογκολογίας. Δεν αναστέλλει τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά την επιταχύνει.

Ενδεικτικά, παρατίθεται η ανατομική εικόνα του ήπατος και η σχέση του με τα γύρω όργανα (χοληδόχο κύστη, πάγκρεας, στομάχι και δωδεκαδάκτυλο), στην Αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα της BSIR (Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας της Μεγάλης Βρετανίας).