Επείγουσες ουρολογικές καταστάσεις στα παιδιά

Γράφει ο Γεώργιος Ζουπάνος, Παιδοουρολόγος, Διευθυντής Χειρουργός -Παιδοουρολογικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στην παιδική ηλικία εμφανίζονται, άλλες φορές συχνότερα και άλλες πιο σπάνια, ορισμένες ουρολογικές παθήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται οι κύριες από αυτές, σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

  1. ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ

 Είναι η εξωτερίκευση της βαλάνου (κεφαλής) του πέους, χωρίς δυνατότητα επανακάλυψης αυτής από την ακροποσθία. Δημιουργεί οξύ πόνο και πρήξιμο και πρέπει επειγόντως να καλυφθεί η βάλανος με ειδικό χειρισμό.

Προσοχή : σχεδόν πάντα οφείλεται  σε φίμωση, η οποία πρέπει δευτερογενώς να διορθωθεί χειρουργικά.

  1. ΟΞΥ ΟΣΧΕΟ

Παρουσιάζεται με διόγκωση, σκληρία, ερυθρότητα οσχέου και πόνο. Πρόκειται για μία πραγματικά ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ κατάσταση και πρέπει να ζητηθεί αμέσως βοήθεια σε εξειδικευμένο παιδοουρολογικό ή παιδοχειρουργικό κέντρο. Η πιο συχνή αιτία είναι η συστροφή της υδατίδος Morgani και ακολουθούν η συστροφή του όρχι, η οσχεο-επιδιδυμίτιδα, το ιδιοπαθές  οίδημα οσχέου, η περίσφυξη βουβωνο-οσχεοκήλης, η υδροκήλη υπό τάση και άλλες πολύ σπάνιες αιτίες. Σε κάθε πόνο του οσχέου, όταν συνυπάρχει και πρήξιμο, πρέπει να τρέχουμε σε εξειδικευμένο κέντρο.

  • ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΔΟΣ MORGANI

Πρόκειται για συστροφή ενός μικρού εμβρυϊκού κατάλοιπου των έσω γυναικείων γεννητικών οργάνων που ευρίσκεται στον άνω πόλο του όρχι. Ο πόνος και το πρήξιμο-σκληρία είναι πιο ήπια και ο όρχις είναι ευκίνητος μέσα στο όσχεο. Στο υπέρηχο-doppler υπάρχει καλή αιμάτωση του όρχι. Συντηρητική αντιμετώπιση. Ο πόνος συνήθως περνάει σε 24-48 ώρες. Απαιτεί ξεκούραση. Εάν ο πόνος και το πρήξιμο επιμένουν, συνιστάται χειρουργική αφαίρεση.

  • ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΧΙ

Ο όρχις κάνει πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, «τσακίζει» η αρτηρία που τον τροφοδοτεί με αίμα, ισχαιμεί και νεκρώνεται μέσα σε 4 ώρες. ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Ο πόνος, το πρήξιμο-σκληρία και η ερυθρότητα είναι έντονα και ο όρχις είναι ακίνητος, ψηλά στο όσχεο. Μπορεί να γίνει ανάταση της συστροφής με τα χέρια, αλλά απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση με στερέωση του όρχι, ούτως ώστε να μην μπορεί να ξαναστρίψει. Στον υπέρηχο-doppler, ο όρχις είναι διογκωμένος και δεν υπάρχει εμφανής αιμάτωση. Εάν η συστροφή δεν αναταχθεί με τα χέρια ή χειρουργικά, ο όρχις ατροφεί για πάντα μέσα σε 4-6 ώρες.

  • ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ

Ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την συστροφή του όρχι. Στον υπέρηχο-doppler, υπάρχει άφθονη αιμάτωση του όρχι και της επιδιδυμίδος. Μερικές φορές, η ακριβής διάγνωση είναι δύσκολη, και στις περιπτώσεις αυτές, ο χειρουργός πρέπει να επεμβαίνει μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί ο όρχις από συστροφή. Η αντιμετώπιση είναι η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

  • ΙΔΙΟΠΑΘΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΟΣΧΕΟΥ

Πρήξιμο με ήπια συμπτωματολογία του οσχέου, χωρίς γνωστή αιτιολογία. Ο έμπειρος χειρουργός το αναγνωρίζει και στο υπέρηχο-doppler όλα είναι φυσιολογικά. Θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

  • ΒΟΥΒΩΝΟ-ΟΣΧΕΟΚΗΛΗ ΠΕΡΙΕΣΦΥΓΜΕΝΗ Ή ΜΗ

Εδώ πρόκειται για κάθοδο του εντέρου στο όσχεο, που δημιουργεί πόνο και μεγάλο πρήξιμο. Ο έμπειρος χειρουργός επίσης το αναγνωρίζει και προβαίνει στη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης, με απλή επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία.

  • ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΥΠΟ ΤΑΣΗ

Και εδώ η διάγνωση είναι εύκολη, τόσο κλινικά όσο και υπερηχογραφικά. Η θεραπεία είναι χειρουργική, με απλή, ανώδυνη, χωρίς νοσηλεία επέμβαση.

  1. ΚΟΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Οφείλεται σε λίθο ή στα παιδιά σε συγγενή στένωση των ουροφόρων οδών. Η διάγνωση με τους υπερήχους είναι εύκολη και η αντιμετώπιση στην πρώτη περίπτωση συντηρητική και εάν δεν αποβληθεί ο λίθος αυτομάτως, χειρουργική. Στη δεύτερη περίπτωση, η θεραπεία είναι χειρουργική.

  1. ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα περισσότερα επέρχονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και σαφώς λιγότερα σε αθλητική άσκηση. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. 

Covid-19
Προπληρωμή Test