ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ενδοσκοπική αποκατάσταση απόφραξης δακρύων (Ασκορινοστομία ή DCR)

Γράφει ο Τιμολέων Τερζής, ΩΡΛ, Διευθυντής, ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Οι δακρυϊκοί αδένες, που βρίσκονται πίσω από το πάνω βλέφαρο, παράγουν συνεχώς δάκρυα, που υγραίνουν το μάτι και το προστατεύουν από ερεθισμούς.

Τα δάκρυα συγκεντρώνονται στα βλέφαρα, και με λεπτά σωληνάρια διοχετεύονται στο δακρυϊκό ασκό, που είναι κρυμμένος στο κόκκαλο της μύτης.

Από το δακρυϊκό ασκό ένας λεπτός σωλήνας αποχετεύει τα δάκρυα στην κοιλότητα της μύτης.

Φλεγμονές ή εγχειρήσεις και τραύματα μπορεί να αποφράξουν το σύστημα αποχέτευσης των δακρύων καθώς το μάτι δακρύζει συνεχώς (επιφορά), ενώ συχνά παρατηρούνται και φλεγμονές με πόνο, πρήξιμο στο μάτι και πυώδη έκκριση. 

 

 

Ενδοσκοπική χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική έχει δώσει εύκολη λύση στο πρόβλημα.

Με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων, αφαιρείται το κόκκαλο που καλύπτει το δακρυϊκό ασκό μέσα στη μύτη και διανοίγεται ο ασκός προς τη ρινική κοιλότητα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία, σε συνεργασία με τον Οφθαλμίατρο – ειδικό οφθαλμοπλαστικό και συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία.

 

Εικόνα μετά από ενδοσκοπική ασκορινοστομία. Με τα παχειά βέλη σημειώνονται τα όρια αφαίρεσης του οστού. Με το λεπτό βέλος (CC) φαίνεται το στόμιο των σωληναρίων που αποχετεύουν ελεύθερα τα δάκρυα στη ρινική κοιλότητα.

Ιατρός

ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών