Ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα: Σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος

Γράφει ο Δρ. Στέφανος Ψωμάς MD, PhD , Γενικός Χειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Κύστη κόκκυγα - Επιδημιολογία

Πρόκειται για μια αρκετά συχνή, καλοήθη πάθηση. Στους άνδρες εμφανίζεται 2 με 4 φορές συχνότερα από ό,τι στις γυναίκες.  Η έναρξή της μπορεί να είναι συχνότερη στα νεαρά κορίτσια και πιθανολογούμε ότι σε αυτό συντελεί η πρωιμότερη έναρξη της ήβης.

Που οφείλεται η εμφάνιση κύστης κόκκυγα

Τα αίτιά της δεν είναι ακριβώς γνωστά.

Εκείνο που ξέρουμε ότι συμβαίνει είναι ότι, οι τρίχες βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στον ονομαζόμενο θύλακα ή θυλάκιο της τρίχας και ακριβώς αυτό το θυλάκιο διευρύνεται, κάνει ρήξη και κατά συνέπεια φλεγμαίνει και δημιουργεί την κύστη κόκκυγα. 

Τι παίζει ρόλο σε αυτό:

- Οι ορμόνες, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες στους νεαρούς και νεαρές λόγω της ήβης

- Η αυξημένη τριχοφυΐα

- Η τριβή, όπως τα στενά παντελόνια και το παρατεταμένο κάθισμα, ιδίως σε σκληρές καρέκλες (γραφείο, σχολείο, σπίτι, πολλές ώρες κατά το διάβασμα ή το παιχνίδι στον υπολογιστή)

- Η φλεγμονή τοπικά από κάποιο χτύπημα ή τραυματισμό.

- Η παχυσαρκία, καθώς τα άτομα με κάπως παραπάνω κιλά εμφανίζουν συχνότερα φλεγμονή στον κόκκυγα.

Χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι μια διαδικασία που έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, η παραδοσιακή μέθοδος περιλάμβανε την αφαίρεση της κύστης με κλειστή ή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Στην κλειστή μέθοδο, η κύστη και τα συρίγγια αφαιρούνται και το τραύμα ράβεται, ενώ στην ανοιχτή μέθοδο το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί φυσικά.

Ωστόσο, η πιο σύγχρονη προσέγγιση είναι η ενδοσκοπική εκτομή της κύστης κόκκυγα, γνωστή ως EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment). 

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα ειδικό ενδοσκόπιο (φιστουλοσκόπιο) για την αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων μέσω μιας μικρής τομής, υπό άμεση όραση και σε μεγέθυνση, με τη βοήθεια κάμερας, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής τεχνικής:

1. Μειωμένο πόνο μετά την επέμβαση, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν αμέσως.

2. Ελάχιστη αιμορραγία λόγω της αιμόστασης που προσφέρουν τα σύγχρονα μηχανήματα.

3. Δεν χρειάζονται αλλαγές που τόσο ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς στο παρελθόν 

4. Μικρότερες τομές και σεβασμός των ιστών, οδηγώντας σε ταχύτερη επούλωση.

5. Σχεδόν ανύπαρκτος κίνδυνος επιμολύνσεων και υποτροπής της κύστης.

6. Η επέμβαση είναι σύντομη, διάρκειας περίπου 10-15 λεπτά, με τον ασθενή να μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα.

Η ενδοσκοπική μέθοδος απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και εξοπλισμό που διαθέτει το Ιατρικό Διαβαλκανικό καθώς και εμπειρία από τον χειρουργό για τη συγκεκριμένη μέθοδο. 

Η επιτυχία της μεθόδου αυτής έχει καταστήσει την EPSiT μια προτιμώμενη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χειρουργούς, προσφέροντας μια λιγότερο επεμβατική και πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα. Με την εφαρμογή της, οι ασθενείς ανακτούν την ποιότητα ζωής τους με ελάχιστη διαταραχή και επιστρέφουν γρήγορα στην καθημερινότητά τους.