Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εμβόλια για τον Covid-19: βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Παναγιώτη Γαργαλιάνου, PhD, Διευθυντή Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

  • Τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
  • Συνήθως χρειάζονται δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό για να χτίσει ο οργανισμός προστασία (ανοσία) από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
  • Μπορεί να έχετε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτές είναι οι συνήθως αναμενόμενες όπως συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να αρχίσουν να κάνουν και πάλι ορισμένα πράγματα που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας.

 

Τι Δε Γνωρίζουμε Ακόμη

  • Ακόμη δε γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό εμποδίζει το εμβόλιο τη διασπορά του ιού που προκαλεί την COVID-19, ακόμα και όταν είναι κανείς ασυμπτωματικός.
  • Επίσης, ακόμη δε γνωρίζουμε για πόσο καιρό μας προστατεύει το εμβόλιο κατά της COVID-19, παρότι οι πιθανότητες για προστασία του εμβολιαζόμενου για πάνω από 8 μήνες είναι πολύ μεγάλες.
  • Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ώστε να θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι (ανοσία πληθυσμού).
  • Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι όλων των νέων μεταλλάξεων του ιού που προκαλεί την COVID-19.
  • Παρόλο που τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικά ώστε να μην αρρωστήσετε, οι επιστήμονες ακόμη μαθαίνουν σε τι βαθμό μπορεί το εμβόλιο να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού που προκαλεί την COVID-19, ακόμα και όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια όντως εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου COVID-19 από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, αλλά στην ουσία όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο περισσότερα μαθαίνουμε.

 

Αποτελεσματικότητα

Τι Γνωρίζουμε

Μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικά, ώστε να μην προσβληθείτε από τη νόσο. Το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα σας βοηθήσει επίσης να μην αρρωστήσετε σοβαρά ακόμα και αν μολυνθείτε με τον ιό που προκαλεί την  COVID-19.

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μας βοηθά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. 

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Συνήθως χρειάζονται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να χτίσει ο οργανισμός προστασία (ανοσία) από τον ιό τηςπου προκαλεί την COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό κάποιος να μολυνθεί  με τον ιό  COVID-19 πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να νοσήσει επειδή το εμβόλιο δεν είχε αρκετό χρόνο για να παράσχει προστασία.  Θεωρείται κανείς πλήρως προστατευμένος δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων. 

Θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία του εαυτού σας και των άλλων μέχρι να είστε πλήρως εμβολιασμένοι. Αφού έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορεί να είστε σε θέση να αρχίσετε να κάνετε κάποια πράγματα που είχατε σταματήσει λόγω της πανδημίας. 

 

Τι Δε Γνωρίζουμε Ακόμη

Για τους λόγους αυτούς, μέχρι να μάθουμε περισσότερα πράγματα, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις στους δημόσιους χώρους, όπως να φορούν μάσκα, να μένουν 1-2 μέτρα μακριά από τους άλλους, να αποφεύγουν τα πλήθη και τους χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

 

Ασφάλεια

Μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, μπορεί να έχετε ορισμένες παρενέργειες. Αυτές αποτελούν φυσιολογικές ενδείξεις ότι το σώμα σας χτίζει προστασία. Οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, όπως το ρίγος ή η κόπωση, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, όμως λογικά θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες. 

 

Προστασία του πληθυσμού

Τι Γνωρίζουμε

Ανοσία του πληθυσμού σημαίνει ότι ένας επαρκής αριθμός ατόμων εντός μίας κοινότητας προστατεύεται από μια νόσο, είτε διότι έχει ήδη νοσήσει είτε διότι έχει εμβολιαστεί.

Η ανοσία του πληθυσμού καθιστά δύσκολη την εξάπλωση της νόσου από άτομο σε άτομο. Προστατεύει ακόμη και όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως τα νεογνά ή όσους είναι αλλεργικοί στο εμβόλιο. Το ποσοστό των ατόμων που χρειάζονται προστασία για να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού ποικίλλει ανάλογα με τη νόσο.

Τι Δε Γνωρίζουμε Ακόμη

Ακόμη δε γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 προτού να μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει προστασία για την πλειονότητα του πληθυσμού.

 

Νέες παραλλαγές

Τι Δε Γνωρίζουμε Ακόμη

Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορεί να λειτουργούν έναντι ορισμένων μεταλλάξεων, αλλά θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι άλλων. Μαθαίνουμε περισσότερα κάθε μέρα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των νέων μεταλλάξεων. 

Ιατρός

Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών