Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου

Γράφει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος-Χειρουργός ΩΡΛ, Χειρουργός Παιδοωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Διευθυντής Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου στα παιδιά αποτελεί σοβαρό ζήτημα, καθώς επηρεάζει την ομιλία, τη γλώσσα, τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Η συνεχής έκθεση στο θόρυβο άνω των 85 ντεσιμπέλ (περίπου το επίπεδο θορύβου της κυκλοφορίας στην πόλη) σταδιακά θα οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Μέσα στο αυτί μας, υπάρχουν πολλές μικρές ίνες που ονομάζονται τριχωτά κύτταρα και μας βοηθούν να ακούμε. Με την πάροδο του χρόνου, ο δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει αυτές τις ίνες και όταν υποστούν βλάβη, δεν μπορούν να επισκευαστούν. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε να προστατεύουμε την ακοή των παιδιών μας από μικρή ηλικία.

Ορισμένα παιχνίδια δεν είναι τόσο διασκεδαστικά όσο φαίνονται. Πολλά παιχνίδια που σχεδιάζονται για παιδιά μπορεί να παράγουν δυνατούς ήχους. Για το μωρό ή το παιδί που τα χέρια του είναι πιο μικρά από του ενήλικα και έτσι φέρνει τα παιχνίδια κοντά στο μικρό, ευαίσθητο αυτί του, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ακούστε ένα παιχνίδι πριν το αγοράσετε. Αν το παιχνίδι ακούγεται δυνατά, μην το αγοράσετε!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαμηλώνουν την ένταση της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή του υπολογιστή, να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την έκθεση σε θορυβώδεις ταινίες και βιντεοπαιχνίδια και να χαμηλώνουν την ένταση στα προσωπικά στερεοφωνικά τους συστήματα με ακουστικά. Τα MP3 players και τα smartphones είναι γνωστό ότι παράγουν επίπεδα ήχου τα οποία αγγίζουν τα 100-110 ντεσιμπέλ. Τα παιδιά που ακούν μουσική με αυτή την ένταση, για αρκετές ώρες την ημέρα, σίγουρα θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά πρόβλημα ακοής.

Το διάβασμα στα μικρά παιδιά βοηθάει στην ανάπτυξη των αναγνωστικών τους δεξιοτήτων και ενισχύει τις στενές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά όλων των ηλικιών να διαβάσουν βιβλία. Αγοράστε τους εκπαιδευτικά παιχνίδια χαμηλής έντασης, παζλ, σετ κατασκευής και παιχνίδια με κάρτες, τα οποία επιτρέπουν στα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας σε ήσυχα, δημιουργικά περιβάλλοντα. Οργανώστε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, μουσεία και ήσυχες εκδρομές μαζί με την οικογένεια και τους φίλους. Αποφύγετε γήπεδα, αθλητικούς χώρους και συναυλίες με πολύ θόρυβο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσπαθήστε να αποφεύγετε την επαφή του σώματός σας με την πηγή του θορύβου (δηλαδή τη δόνηση ή τον κραδασμό).

Κανόνας: Αν πρέπει να φωνάξετε για να σας ακούσουν τα παιδιά σε κοντινή απόσταση, τότε ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός και βλάπτει την ακοή όλων σας. Αναζητήστε τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται γενικά με απώλεια ακοής και αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή του παιδιού σας, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας ή έναν εξειδικευμένο παιδο-ωρλ.

Σημάδια σε βρέφη: δεν αντιδρά σε δυνατούς ήχους, δεν γυρίζει προς την πηγή του ήχου μετά τον 6ο μήνα, δεν λέει μονολεκτικές λέξεις (όπως "μπαμπά" ή "μαμά") μέχρι τον 1ο χρόνο, γυρίζει το κεφάλι όταν σας βλέπει αλλά όχι αν το φωνάξετε με το όνομά του, φαίνεται να ακούει μερικούς ήχους αλλά όχι άλλους.

Σημάδια σε παιδιά: καθυστέρηση στην ομιλία, η ομιλία δεν είναι καθαρή, δεν ακολουθεί οδηγίες, λέει συχνά «τι?», αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή άλλων συσκευών ήχου.

Οι γονείς πρέπει να δίνουμε προσοχή στην έκθεση των παιδιών μας στο θόρυβο και να τα εκπαιδεύσουμε να κάνουν και εκείνα το ίδιο.

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου, αν και μόνιμη, μπορεί να προληφθεί!

Κάντε τα σωστά βήματα για να διατηρήσετε την ακοή του παιδιού σας!