Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Εντέρου & Πρωκτού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική TaMIS

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργίου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Εντέρου & Πρωκτού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ε: Τι είναι η Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Transanal Minimally Invasive Surgery - TaMIS;

Α: Η τεχνική TaMIS είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ορθού (τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό). Η τεχνική αυτή προσφέρει πρόσβαση στο ορθό δια μέσω του πρωκτού. Με την χρήση εξειδικευμένων οργάνων και κάμερας, πραγματοποιούνται  χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας χωρίς εξωτερικές τομές.

Ε: Ποια είναι τα οφέλη του TaMIS;

Α: Η Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχήν, πραγματοποιείται χωρίς τομές, που συνεπάγεται σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, απουσία ουλών και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις  δια-κοιλιακές χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπρόσθετα, επιτρέπει στους χειρουργούς να αφαιρούν αποτελεσματικά πολύποδες και όγκους (αρχικού σταδίου) από το ορθό με αυξημένη ακρίβεια μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών και την παραμονή στο νοσοκομείο.

Ε: Ποιες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με το TaMIS;

Α: Το TaMIS χρησιμοποιείται συνήθως για:

  • την αφαίρεση αδενωμάτων (καλοήθεις πολύποδες) οι οποίοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά.
  • την αφαίρεση αρχικού σταδίου καρκίνων του ορθού.
  • τη θεραπεία σύνθετων συριγγίων του πρωκτού.
  • σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει με τον χειρουργικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού.

Ε: Είναι το TaMIS κατάλληλο για όλους;

Α: Το TaMIS είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη τεχνική και η καταλληλόλητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες όπως το μέγεθος και το στάδιο του όγκου, η εντόπιση και η συνολική υγεία του ασθενούς λαμβάνονται υπόψιν για τον καθορισμό της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης. Συ να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου και ορθού και να συζητήσετε εάν το TaMIS είναι η σωστή προσέγγιση για τη πάθησή σας.

Ε: Πώς είναι η ανάρρωση μετά το TaMIS;

Α: Η ανάρρωση μετά το TaMIS είναι συνήθως ταχύτερη σε σύγκριση με την χειρουργεία δια-κοιλιακής προσπέλασης. Οι ασθενείς έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ανάγκη για παυσίπονα. Οι περισσότεροι ασθενείς μένουν ένα βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και επιστρέφουν εντός μερικών ημερών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, η ανάρρωση κάθε ασθενούς μπορεί να διαφέρει ανάλογα και με τη γενική υγεία του ασθενούς.

Η τεχνική TaMIS είναι μια προηγμένη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για επιλεγμένους ασθενείς. Η μέθοδος TAMIS πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο Χειρουργό Παχέος Εντέρου και Ορθού σε εξειδικευμένο κέντρο όπου υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και τεχνογνωσία.

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Εντέρου & Πρωκτού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών