Διαδερμική θεραπεία κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με χρήση laser (PLDD)

Γράφει ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος MD, Ορθοπαιδικός χειρουργός/ Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης, Ιατρικό Περιστερίου
 

Μία συχνή αιτία πόνου στην μέση είναι η ισχιαλγία, μια επώδυνη κατάσταση που συνήθως προκαλείται από την ύπαρξη κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η ισχιαλγία αναφέρεται σαν τον πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου, το οποίο διακλαδίζεται από το κάτω μέρος της ράχη σας, μέσω των γλουτιαίων κάτω σε κάθε πόδι.

Αυτός ο πόνος συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Ο πόνος της ισχιαλγίας συνήθως υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά για μερικούς, ο πόνος δεν υποχωρεί ποτέ και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αδυναμία των ποδιών και αλλαγές λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Για αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, η διαδερμική θεραπεία κήλης δίσκου με λέιζερ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να σας επαναφέρει στην καθημερινότητα της ζωής σας.

 

Ελάχιστα Επεμβατική Θεραπεία Οσφυϊκής ή Αυχενικής Δισκοκήλης

Στο παρελθόν, η θεραπεία για σοβαρή ισχιαλγία απαιτούσε μία ανοικτή παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση του πάσχοντα δίσκου. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης ενέχει περισσότερους κινδύνους και ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος. Μερικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση στην μέση μπορεί να χρειαστεί ως χρόνος ανάρρωσης από 8 έως 12 εβδομάδες.

Η διαδερμική αποσυμπίεση δίσκου με λέιζερ (PLDD), είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την συρρίκνωση της κήλης δίσκου. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται διαδερμικά,  ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερος από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Πολλοί ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός λίγων ημερών από τη διαδικασία.

Πώς λειτουργεί η διαδερμική αποσυμπίεση κήλης δίσκου με λέιζερ (PLDD)

Η χρήση λέιζερ για θεραπεία κήλης οσφυϊκού ή αυχενικού δίσκου εφαρμόζεται στην ιατρική πρακτική από τη δεκαετία του 80, επομένως το ιστορικό και η γνώση αυτής της τεχνικής είναι πολλά υποσχόμενη. Η PLDD λειτουργεί μέσω της εξάτμισης του νερού στον πηκτοειδή πυρήνα, του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτή η περίσσεια υγρού καθώς προβάλλει εγκλωβίζει και πιέζει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο. Με την αφαίρεση αυτού του υγρού, η πίεση μειώνεται στο ισχιακό νεύρο, φέρνοντας ανακούφιση.

Σε αυτή τη διαδικασία, η ακτινοσκόπηση χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του πάσχοντα δίσκου. Στη συνέχεια, μία βελόνα τοποθετείται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο με τοπική αναισθησία. Η ίνα λέιζερ προωθείται μέσω της βελόνας στον προσβεβλημένο δίσκο, εξατμίζοντας την περίσσεια υγρού. Ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι για να αναρρώσει και συνήθως στηρίζεται στα πόδια του την επόμενη μέρα.

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική, εκτελείται εύκολα και ανώδυνα και δεν οδηγεί σε ουλές ή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Εάν προκύψουν μελλοντικά προβλήματα, η διαδικασία PLDD δεν περιορίζει την ικανότητα του ασθενούς να λάβει άλλες θεραπείες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν άλλες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αποτύχει.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διαδερμική αποσυμπίεση δίσκου με λέιζερ (PLDD)

Η PLDD δεν είναι χρήσιμο μόνο για τη θεραπεία της ισχιαλγίας. Οι δισκοκήλες, η ριζοπάθεια και η σπονδυλική στένωση μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία κήλης δίσκου σε οποιονδήποτε μεσοσπονδύλιο δίσκο εκτός από τον Θ1-Θ4. Η θεραπεία της κήλης δίσκου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάλειψη της ριζοπάθειας ή αλλιώς του ακτινοβολούμενου πόνου στα κάτω άκρα.

Η Σπονδυλική στένωση, δηλαδή η στένωση χώρων της σπονδυλικής στήλης όπου διέρχονται νεύρα ή ο νωτιαίος μυελός, μπορεί να προκαλέσει πίεση και παγίδευση σε αυτά τα ευαίσθητα στοιχεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των δίσκων και να προκαλέσει πόνο στη μέση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδερμική αποσυμπίεση δίσκου με λέιζερ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι της χειρουργικής επέμβασης για την Στένωση της σπονδυλικής στήλης.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση ή τον αυχένα αλλά θέλετε να αποφύγετε τον μακρύ χρόνο αποκατάστασης της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης, η διαδερμική αποσυμπίεση δίσκου με χρήση λέιζερ μπορεί να είναι η καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.

Επικοινωνήστε με το Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Περιστερίου για να προγραμματίσετε μια ιατρική επίσκεψη όπου θα ενημερωθείτε για την PLDD.