Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI)

Γράφει ο Δρ. Ηλίας Νινιός, Καρδιολόγος, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Καρδιακής Απεικόνισης, Β' Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Η αορτική βαλβίδα είναι η βαλβίδα μεταξύ της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και της αορτής.
Αποτελείται από τρεις γλωχίνες που ανοιγοκλείνουν, ώστε να μεταφέρεται το αίμα απρόσκοπτα και συγχρονισμένα στην αορτή.
Με την πρόοδο της ηλικίας, αλλά και σε νεότερα άτομα κάποιες φορές (ειδικά σε δίπτυχες βαλβίδες, δηλαδή όταν η αορτική βαλβίδα αποτελείται από δύο γλωχίνες και όχι από τρεις) επασβεστώνεται η βαλβίδα, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη τη διάνοιξη της (στένωση) και προβληματική τη σύγκλειση της (ανεπάρκεια).
Έτσι, αναπτύσσονται συμπτώματα που αρχικά είναι η δύσπνοια κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα και στη συνέχεια και κατά την μέτρια και ήπια σωματική κόπωση. Συχνή είναι και η στηθάγχη, δηλαδή οι πόνοι στο στήθος κατά την σωματική κόπωση, αλλά και λιποθυμικά επεισόδια, που χαρακτηρίζονται από απώλεια συνείδησης και τραυματισμούς και οφείλονται στην χαμηλή παροχή αίματος .
Η φαρμακευτική αγωγή δε μπορεί να αντιμετωπίσει αιτιολογικά τη νόσο παρά μόνο να αμβλύνει εν μέρει τα ενοχλήματα του ασθενούς. Η στένωση της βαλβίδας επιδεινώνεται με τον χρόνο και τα συμπτώματα των ασθενών γίνονται όλο και πιο έντονα. Επιπρόσθετα, έχει φανεί ότι η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα των ασθενών.
Καθώς η στένωση της αορτικής βαλβίδας συναντάται συχνά σε όλο και πιο ηλικιωμένους ανθρώπους με πολλαπλά προβλήματα υγείας και αυξημένη συννοσηρότητα η χειρουργική επέμβαση στη βαλβίδα είναι επικίνδυνη, ενώ η ανάρρωση του ασθενούς εργώδης και χρονοβόρα.
Με τη διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) αποφεύγουν το ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους η χειρουργική επέμβαση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο και περισσότερες επιπλοκές.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη συνεργασία επεμβατικών καρδιολόγων και αγγειοχειρουργών. Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γίνεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Η νέα βαλβίδα προωθείται μέσω της αορτής, εκπτύσσεται εντός της υπάρχουσας στενωμένης βαλβίδας και λειτουργεί άμεσα. Η επέμβαση είναι σύντομη και πραγματοποιείται με μέθη ή ήπια νάρκωση, ενώ οι  ασθενείς παραμένουν για ένα βράδυ στη μονάδα εντατικής θεραπείας για παρακολούθηση και στη συνέχεια για 2 με 4 ημέρες σε απλό θάλαμο νοσηλείας.
Η ανάρρωση είναι πιο εύκολη και σύντομη και οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους σύντομα.
Η επέμβαση πραγματοποιείται από το 2002 και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500000 διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικής βαλβίδας παγκοσμίως.
Η εμπειρία μας με την νέα μέθοδο είναι ήδη πολύ μεγάλη και θεωρείται ασφαλής και κατάλληλη για ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών.
Κατά την επέμβαση χρησιμοποιούνται φίλτρα με διαδερμική εφαρμογή για αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι γρήγορη και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σύντομα στις δραστηριότητές του.