Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αρθροσκόπηση Ώμου: Μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης τένοντα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Για τη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, τις αιτίες εμφάνισής της, τα συμπτώματα, αλλά και τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης, μας μιλά ο Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Τι είναι η ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου;

Ως ρήξη του στροφικού πετάλου ορίζεται η μερική, ή πλήρης ρήξη ενός ή περισσοτέρων εκ των τεσσάρων τενόντων (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγύλος), οι οποίοι απαρτίζουν το στροφικό πέταλο του ώμου. 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Η ρήξη αυτή είναι αποτέλεσμα, είτε μακροχρόνιας εκφύλισης των τενόντων ή οξέως τραυματισμού και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την κινητικότητα του ώμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ανεξάρτητα εάν υπάρχει μερική, ή ολική ρήξη, ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου, και αρκετές φορές, ο πόνος αυτός εκτείνεται στο βραχίονα και την ωμοπλάτη. Παράλληλα, διαπιστώνεται πόνος κατά την ανύψωση του άνω άκρου, ή ακόμη και σε στάση ηρεμίας ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο πόνος που εκδηλώνεται ως συνέπεια ρήξης του στροφικού πετάλου περιορίζει την κίνηση της άρθρωσης του ώμου και δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή. 

Πως γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση επιτυγχάνεται μέσω μια λεπτομερούς κλινικής εξέτασης και των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι η μαγνητική τομογραφίας, και το υπερηχογράφημα του ώμου. Ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης, (μερική ή ολική) τότε ακολουθείται η συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. 

Συντηρητική Αντιμετώπιση:

Στην περίπτωση της μερικής ρήξης, ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα κι αντιφλεγμονώδη φάρμακα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ακολουθεί και ένα στοχευμένο πρόγραμμα συνδυαστικής φυσικοθεραπείας. Με βάση την εικόνα των συμπτωμάτων, μετά το πέρας της συντηρητικής αγωγής, συνήθως μέσα σε 6-8 εβδομάδες, επαναξιολογείται η κατάσταση του.

Αρθροσκόπηση ώμου: Μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση

Στην περίπτωση της ολικής ρήξης, η επιλογή εξ αρχής, είναι η συρραφή των τενόντων με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης και όχι μέσω ανοικτής επέμβασης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, κατά την οποία αντί για τομή, ανοίγεται μια μικρή οπή μήκους ενός εκατοστού. Με την βοήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας (μικροκάμερα και 4Κ ανάλυση), επιτυγχάνεται η άριστη αντιμετώπιση της πάθησης και η άμεση επιστροφή των ασθενών στις δραστηριότητες τους. Για τη συρραφή της ρήξης χρησιμοποιούνται ειδικά βιοαπορροφήσιμα  εμφυτεύματα (άγκυρες), που εξασφαλίζουν τη σωστή καθήλωση του τένοντα, ταυτόχρονα με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας. Τα ειδικά αυτά υλικά, είναι άριστα ανεκτά από το ανθρώπινο σώμα, ενώ μετά από ένα χρονικό διάστημα 1-2 ετών απορροφώνται,  χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η ακεραιότητα της συρραφής. Αυτό είναι και το μεγάλο  συγκριτικό τους πλεονέκτημα, σε σχέση με τα παλιότερα μεταλλικά υλικά, τα οποία δημιουργούσαν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ παρέμεναν δια βίου μέσα στο κόκκαλο. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης; 

Το μεγάλο πλεονέκτημα των αρθροσκοπικών τεχνικών είναι ότι, εξασφαλίζουν καλύτερο διεγχειρητικό έλεγχο του μεγέθους της ρήξης και της αποκατάστασής της, ενώ παράλληλα, προκαλούν ελάχιστο τραύμα στους πέριξ ιστούς. Επιπρόσθετα, με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου περιορίζεται σημαντικά η απώλεια αίματος κατά το χειρουργείο και τέλος, συνοδεύεται από σημαντικά χαμηλότερο μετεγχειρητικό πόνο, σε σχέση με τις ανοικτές τεχνικές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης κατέχει η οργανωμένη νοσοκομειακή δομή και η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού. Στο Τμήμα Χειρουργικής Άνω Άκρου του Ιατρικό Κέντρου Αθηνών ενημερωνόμαστε, καθημερινά, για νέες τεχνολογίες και υλικά, ενώ μέσω των επενδύσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, το Τμήμα διαθέτει βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μας, μας παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, ακόμη και τις πολυπλοκότερες παθήσεις.

Ιατρός

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Covid-19 testing
Προπληρωμή