Αντιμετώπιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στην οξεία φάση
Γράφει ο Αντώνης Ταβερναράκης, Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου.
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ);
Είναι η διαταραχή της λειτουργίας μιας περιοχής του εγκεφάλου λόγω, είτε της διακοπής της ροής του αίματος (Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ), είτε παρουσίας αιμορραγίας στον εγκέφαλο μετά από ρήξη ενός αγγείου (Αιμορραγικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο)
Τα Ισχαιμικά αποτελούν το 80% του συνόλου των ΑΕΕ και τα Αιμορραγικά το 20%.
2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;
Τα συμπτώματα του ΑΕΕ εμφανίζονται απότομα και συνήθως είναι τα ακόλουθα :
- Αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι, στο πόδι, κυρίως στη μία πλευρά του σώματος
- Αδυναμία στο πρόσωπο (στραβώνει το πρόσωπο)
- Δυσκολίες στην ομιλία
- Διαταραχές όρασης στον έναν η και στους δύο οφθαλμούς
- Έντονη κεφαλαλγία
- Αστάθεια στην βάδιση
- Ζάλη η Ίλιγγος
- Απώλεια αισθήσεων
3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Παροδικό ΑΕΕ είναι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο του οποίου τα συμπτώματα υποχωρούν εντός 24ωρου, αλλά συνήθως, εντός ολίγων λεπτών, από την στιγμή που εμφανίστηκαν.
4. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;
Σε όλες τις περιπτώσεις (ακόμη και στο παροδικό) είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης μεταφοράς σε οργανωμένη κλινική στην οποία υπάρχει ειδική μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (stroke units).
5. ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ;
Στις μονάδες αυτές παρέχεται η δυνατότητα
Ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, η οποία μπορεί να γίνει μέχρι και 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεία αυτή είναι μη επεμβατική και γίνεται με ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου.
Μηχανικής θρομβεκτομής η οποία μπορεί να γίνει μέχρι και 6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Κατά την διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται η αφαίρεση του θρόμβου μέσω καθετήρα που εισάγεται από ένα αγγείο του κάτω άκρου.
Και οι δύο αυτές θεραπείες έχουν σα στόχο την αποκατάσταση της ροής του αίματος , με αποτέλεσμα την μείωση των θανάτων και την μείωση της αναπηρίας.
Οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση ισχαιμικού ΑΕΕ
Όσον αφορά στα Αιμορραγικά ΑΕΕ, παρέχεται η δυνατότητα συντηρητικής αντιμετώπισης από εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και συνεργασίας με το Νευροχειρουργικό τμήμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο .
6. Στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;
Στο Ι.Π.Φ. λειτουργεί οργανωμένη Νευρολογική κλινική με καθημερινή παρουσία νευρολόγου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Επίσης, διατίθεται κατάλληλο εξοπλισμένο απεικονιστικό τμήμα (Αξονικός τομογράφος, Μαγνητικός τομογράφος, Ψηφιακός αγγειογράφος, Επεμβατικός ακτινολόγος) καθώς και ΜΕΘ , επιτρέποντας, έτσι, την άριστη αντιμετώπιση των ΑΕΕ με τις παραπάνω μεθόδους