Αντιηλιακά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της Βιταμίνης D, η οποία επιδρά θετικά στη σωματική και κατ’ επέκταση στην ψυχική μας υγεία. Από την άλλη ο ήλιος και η υπεριώδεις ακτινοβολίες του είναι υπεύθυνες για τις βλαβερές ιδιότητες του όπως η φωτογήρανση, το ηλιακό έγκαυμα και η ανάπτυξη δερματικών καρκίνων.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες που εκπέμπει ο ήλιος και οι οποίες φθάνουν στην επιφάνεια της γης είναι 2.

Η UVB αποτελεί το 5% περίπου της ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια και είναι υπεύθυνη κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα ,την υπερμελάγχρωση και την εμφάνιση των δερματικών καρκίνων.

Και η UVA που αποτελεί το υπόλοιπο 95% των ακτίνων που φθάνουν στην επιφάνεια της γης και είναι υπεύθυνη κυρίως για την φωτογήρανση και λιγότερο για την καρκινογένση.

Η προστασία που μας παρέχεται ενάντια αυτών των βλαβερών επιπτώσεων του ήλιου είναι η χρήση αντιηλιακών τα οποία με διάφορα φυσικά ή και μη φυσικά φίλτρα αντανακλούν και απορροφούν τις βλαβερές αυτές ακτινοβολίες  από το δέρμα.

Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες αντιηλιακών, αυτά με φυσικά και αυτά με χημικά φίλτρα.

Στα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα περιλαμβάνονται μια πληθώρα παραγόντων που απορροφούν και δεν αντανακλούν τις αντινοβολίες και τις μετατρέπουν σε μια ασήμαντη ποσότητας θερμότητα.  

Στα φυσικά φίλτρα χρησιμοποιούνται ουσίες όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου τα οποία αντανακλούν και όχι απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τις κατακερματίζουν σε διάφορα ακίνδυνα μήκη κύματος.

Όλα τα αντιηλιακά έχουν SPF(sun protection factor)

Ο παράγοντας αυτός ουσιαστικά μετράει την ικανότητα των αντιηλιακών να προστατεύουν το δέρμα από ηλιακό έγκαυμα. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης αυτός μετράει την ικανότητα του προϊόντος να προστατεύσει το δέρμα από την ερυθρότητα που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) σε σύγκριση με την προστασία που παρέχει χωρίς τη χρήση αντηλιακού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει να μην χρησιμοποιούνται αντιηλιακά σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Αν παρ’ όλα αυτά για κάποιους λόγους δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικρή ποσότητα αντιηλιακού κατά προτίμηση με φυσικά φίλτρα.