Αναπνευστική φυσικοθεραπεία στη Βρογχιολίτιδα σε βρέφη

Από την Αναστασία Λαΐου, Επιστ. Συνεργάτη Τμήματος Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τι είναι η Βρογχιολίτιδα:

Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά συνήθως βρέφη κάτω των 2 ετών και, κυρίως, κάτω των 12 μηνών. Η βρογχιολίτιδα είναι ιογενούς αιτιολογίας και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ο κύριος αλλά όχι ο μοναδικός ιός που ευθύνεται για τη νόσο.

Συμπτώματα:.

  • Ρινίτιδα
  • Βήχα με ή χωρίς πυρετό
  • Συχνά κακοδιαθεσία και μειωμένη όρεξη για σίτιση.

Προοδευτικά κάποια βρέφη θα εμφανίσουν συριγμό (σφύριγμα), βράσιμο ή δύσπνοια και άρνηση λήψης τροφής.  Η παρουσία παιδιάτρου και συγκεκριμένα παιδοπνευμονολόγου κρίνεται απαραίτητη για την ορθή αξιολόγηση και εκτίμηση του βρέφους για το αν πρέπει να νοσηλευτεί.

Ιατρική φροντίδα στο νοσηλευόμενο βρέφος:

Το υγροποιημένο οξυγόνο φαίνεται να βοηθά σε όσα βρέφη νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια, καθώς επίσης και η διατήρηση ανοικτών ανώτερων αεροφόρων οδών, με συχνές ρινοπλύσεις. Συχνά χορηγούνται βρογχοδιασταλτικά, κορτικοειδή και σπανιότερα αντιβιοτικά αν και με αμφίβολο αποτέλεσμα, καθώς ειδική θεραπεία δεν υπάρχει.

Αναπνευστική φυσικοθεραπεία:

Ο βασικός ρόλος του αναπνευστικού προγράμματος είναι η βελτίωση της βρογχικής παροχέτευσης και η βελτίωση του κορεσμού του οξυγόνου.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία στην βρογχιολίτιδα περιλαμβάνει:

  1. Αξιολόγηση του βρέφους, βάση διαγνωστικών δοκιμασιών και εξετάσεων του αναπνευστικού συστήματος σε συνεργασία πάντα με τον θεράπων παιδίατρο ή/και πνευμονολόγο.
  2. Έλεγχο αναπνευστικών κινήσεων
  3. Τοποθέτηση του βρέφους ή του παιδιού στις σωστές θέσεις παροχέτευσης
  4. Τεχνικές-Χειρισμούς βρογχικής παροχέτευσης

Το πρόγραμμα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν τη σίτιση, ή ανάμεσα στα γεύματα,  λόγω αποφυγής παλινδρόμησης και εμέτου από το βρέφος. Η διάρκεια της φυσικοθεραπείας ποικίλει από τη συνεργασία του βρέφους, παρόλα αυτά δε πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά λόγω έντονης κόπωσης.