Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Γράφει ο Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών 

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά.

Οι ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Συστήνεται έτσι σε κάθε αλλεργικό άτομο στους ξηρούς καρπούς να έχει άμεση πρόσβαση σε ενέσιμη επινεφρίνη καθ’ όλες τις στιγμές καθώς και γνώση της διαδικασίας χρήσης της. 

Για την αποφυγή μίας αλλεργικής αντίδρασης, η αυστηρή αποφυγή των ξηρών καρπών και των παραγώγων τους είναι απαραίτητη. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για την αναγνώριση στοιχείων ξηρών καρπών.

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορεί να διατηρείται δια βίου, αν και περίπου 9% των παιδιών θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους. 

Τα νεότερα αδέρφια παιδιών που είναι αλλεργικά στους ξηρούς καρπούς φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Κατόπιν τούτου συστήνεται αντίστοιχος αλλεργιολογικός έλεγχος σε αυτά τα παιδιά.

Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν αλλά δε περιορίζονται στο καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι, το κάσιους, και το φυστίκι αιγίνης. Δε θα πρέπει να συγχέονται ή να συγκατελέγονται μαζί με το φυστίκι, που είναι όσπριο ή με σπόρους όπως το ηλιοτρόπιο ή το σουσάμι.   

Όποιος έχει αλλεργία σε κάποιο τύπο ξηρού καρπού έχει ψηλότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικός και σε άλλους τύπους. Αν και είναι σύνηθες να αποφεύγουμε όλους τους ξηρούς καρπούς καθώς και το φυστίκι σε παιδιά με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξατομικεύεται. 

 

Αποφυγή ξηρών καρπών

Διαβάστε όλες τις ετικέτες προϊόντων τροφής πριν την αγορά και την κατανάλωση τους. Τα περιεχόμενα στα έτοιμα προϊόντα τροφής μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.

Η αναφορά σε έτοιμα προϊόντα τροφής φράσεων όπως ‘μπορεί να περιέχει...’ δεν είναι σαφής και συνήθως συστήνεται η αποφυγή τέτοιων τροφών.   

 

Αποφύγεται τροφές που περιέχουν ξηρούς καρπούς ή όποιο από τα κάτωθι συστατικά

  • Αμύγδαλο
  • Αμυγδαλωτά
  • Βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. από κάσιους)
  • Γάλα από ξηρούς καρπούς (π.χ, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους)
  • Ελαιοκάρυδο
  • Ζύμη ξηρών καρπών (π.χ. ζύμη αμυγδάλου)
  • Καρπός Macadamia ternifolia
  • Καρύδα*
  • Καρύδι
  • Κάσιους
  • Κάστανο
  • Κουκουνάρι 
  • Πραλίνα
  • Σάλτσα πέστο
  • Τεχνητοί ξηροί καρποί
  • Φουντούκι
  • Φυσικό εκχύλισμα ξηρού καρπού (π.χ. καρύδι, αμύγδαλο)
  • Φυστίκι αιγίνης

* Η καρύδα αν και αναγνωρίζεται συχνά ως ξηρός καρπός, κατηγοριοποιείται ως φρούτο. Αν και αλλεργία στην καρύδα έχει αναφερθεί, τα περισσότερα άτομα με αντιδράσεις στους ξηρούς καρπούς μπορούν να φάνε με ασφάλεια καρύδα. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς πριν την κατανάλωση καρύδας. 

 

Οι ξηροί καρποί μπορούν μερικές φορές να βρεθούν στα παρακάτω:

  • Αποστάγματα ξηρών καρπών
  • Έλαια ξηρών καρπών
  • Εκχύλισμα κέλυφους καρυδιού
  • Φυσικά εκχυλίσματα ξηρών καρπών

 

Μερικές αναπάντεχες πηγές ξηρών καρπών**

  • Πρωτεΐνη ξηρών καρπών μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά, γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες, ‘μπάρες’ ενέργειας, καφέ με γεύσεις, παγωμένα επιδόρπια, μαρινάδες, σάλτσες για ψησταριά, και μερικά γεύματα κρεάτων π.χ μορταδέλλα.   
  • Μερικά αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν άρωμα ξηρών καρπών και θα πρέπει να αποφεύγονται. 

**Προσοχή: Αυτή η λίστα αναφέρει παραδείγματα όπου το φυστίκι έχει βρεθεί αναπάντεχα. Η λίστα δεν υποννοεί ότι οι ξηροί καρποί είναι πάντα παρόντα σε αυτές τις τροφές, αλλά περισσότερο έχει στόχο να εξυπηρετήσει ως υπενθύμιση για την ανάγνωση των ετικετών και την ενδεχόμενη ερώτηση πριν την κατανάλωση φαγητού που δεν έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι.

Θυμηθείτε: 

  • Τα παρακάτω είναι συνηθησμένοι ξηροί καρποί, όπου ο κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση είναι άγνωστος (συνήθως έρχονται από το εξωτερικό και θα πρέπει να τους αναζητάμε σε ξένης προέλευσης ετικέτες: ‘beechnut, sheanut, butternut, hickory, chinquapin, lycheenut, pilinut’).
  • Τα έλαια ξηρών καρπών μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη  ξηρών καρπών και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα έλαια ξηρών καρπών χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε λοσιόν, προϊόντα φροντίδας μαλλιών και σαπούνια. 
  • Εστιατόρια ‘έθνικ’ (π.χ. κινέζικα, αφρικάνικα, ινδικά, ταϊβανέζικα, βιετναμέζικα), παγωτατζίδικα και αρτοποιεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ακόμα και αν παραγγείλετε ένα προϊόν ελεύθερο ξηρών καρπών. 
  • Αποφύγετε φυσικά εκχυλίσματα ξηρών καρπών. Μιμήσεις ή τεχνητά εκχυλίσματα είναι γενικά ασφαλή.
  • Αλλεργία στο ροζ πιπερόκοκκο μπορεί να είναι πιθανή σε άτομα με αλλεργία στο κάσιους. Αυτό το αποξηραμένο μούρο (Scinus) χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, αλλά είναι διαφορετικό απο το καθιερωμένο μαυροπίπερο.
Covid-19 testing
Προπληρωμή