Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού

Αιμορροΐδες: τύποι και βαθμοί – Θεραπεύει το laser την αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού;

Γράφει ο Άλκης Παππάς, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού
 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια μάζα από αρτηρίες και φλέβες που έχουμε φυσιολογικά στο τελευταίο μέρος του ορθού και του πρωκτού, για να εμποδίζεται διαρροή από το έντερο. Όταν αυτές οι φλέβες πρήζονται, το αίμα λιμνάζει μέσα τους και τις διογκώνει προς τα έξω  γύρω από το ορθό (τελευταίο κομμάτι του παχέος εντέρου) και τον πρωκτικό ιστό. Αυτό μπορεί να είναι άβολο και επώδυνο.

Οι αιμορροΐδες δεν είναι πάντα ορατές. Αλλά όταν διογκώνονται και προσπίπτουν , μπορεί να μοιάζουν με κόκκινα ή αποχρωματισμένα εξογκώματα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι αιμορροΐδων:

• Εσωτερικές αιμορροΐδες

• Εξωτερικές αιμορροΐδες

• Προσπίπτουσες αιμορροΐδες

• Θρομβωμένες αιμορροΐδες

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται στο ορθό και δεν είναι πάντα ορατές γιατί το σημείο αυτό είναι βαθιά μέσα στον πρωκτό. Και καθώς το σημείο δεν διαθέτει νεύρα αίσθησης πόνου, μπορεί να μην τις αντιληφθούμε ότι τις έχουμε, παρά μόνο όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και να προσπίπτουν, να βγαίνουν δηλαδή προς τα έξω.

Τότε προκαλούν συμπτώματα, όπως:

 • απώλεια αίματος
 • πόνο ή δυσφορία
 • αίσθημα καύσους και ατελούς κένωσης
 • τσούξιμο
 • αισθητά εξογκώματα ή πρήξιμο κοντά στον πρωκτό

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αποτελούν την πιο σοβαρή μορφή αιμορροϊδοπάθειας όταν συνοδεύονται από μεγάλη απώλεια αίματος, με πτώση του αιματοκρίτη και κίνδυνο για τη ζωή μας.

 

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στον πρωκτό, ακριβώς στην επιφάνεια από όπου εξέρχονται τα κόπρανα. Δεν είναι πάντα ορατές, αλλά μοιάζουν με εξογκώματα στην επιφάνεια του πρωκτού. Όταν πρήζονται γίνονται πιο διακριτές από το γαλαζωπό χρώμα των διεσταλμένων φλεβών κάτω από την επιφάνεια του πρωκτού.

Τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με εκείνα των εσωτερικών αιμορροΐδων. Λόγω όμως του ότι βρίσκονται εξωτερικά του πρωκτού, μπορεί να προκαλούν πόνο ή δυσφορία όταν κάθεστε, κάνετε σωματικές δραστηριότητες ή κατά τις κενώσεις του εντέρου.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες δεν αποτελούν σοβαρή μορφή αιμορροϊδοπάθειας. Εάν όμως προκαλούν πόνο ή δυσφορία που διαταράσσει την καθημερινή σας ζωή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Προσπίπτουσες αιμορροΐδες

Κάποιες φορές οι εσωτερικές αιμορροΐδες, που αναφέρουμε παραπάνω, μπορεί να πρηστούν και να προεξέλθουν του πρωκτού. Τότε λέγονται προσπίπτουσες. Αυτός ο τύπος αιμορροΐδων κατηγοριοποιείται ιατρικά σε βαθμούς, βάσει του πόσο προεξέχουν από τον πρωκτό.

Ως προσπίπτουσες, συνήθως είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Αναλόγως του βαθμού τους, μπορεί να μην έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα πέρα από την πρόπτωση ή μπορεί να προκαλούν πόνο, δυσφορία, φαγούρα και/ή κάψιμο.

Βαθμός 1: Δεν παρουσιάζουν πρόπτωση

Βαθμός 2: Παρουσιάζουν ήπια πρόπτωση, αλλά μπορούν να επανέλθουν στη θέση τους από μόνες τους. (Αυτές οι αιμορροΐδες μπορεί να προεξέλθουν κατά την κένωση, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην περιοχή του πρωκτού ή του ορθού, και μετά να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση.)

Βαθμός 3: Έχουν προεξέλθει και χρειάζεται να τις επαναφέρετε μόνοι σας στη θέση τους. Αυτές οι αιμορροΐδες μπορεί να χρειαστούν θεραπεία ώστε να μην γίνουν πολύ επώδυνες και να μην υποβαθμίζουν την καθημερινότητα.

Βαθμός 4: Έχουν προεξέλθει και επαναφέρονται πολύ επώδυνα στη φυσιολογική τους θέση. Αυτές οι αιμορροΐδες συνήθως χρειάζονται θεραπεία λόγω του πόνου και της δυσφορίας που προκαλούν.

 

Σημείωση 1: Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να θεραπευτεί με laser, όσο προχωρημένη και αν είναι, οπότε δεν χρειάζεται ο ασθενής να προσανατολιστεί σε επιλογή του παλιού κλασικού τρόπου θεραπείας  και -σε καμία των περιπτώσεων- δεν χρειάζεται να γίνει αφαίρεση των αιμορροΐδων.

Θρομβωμένη αιμορροΐδα

Μια θρομβωμένη αιμορροΐδα περιέχει θρόμβο αίματος (θρόμβωση) μέσα στον αιμορροϊδικό ιστό. Μπορεί να εμφανίζεται ως εξόγκωμα ή πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό σας. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν σε εσωτερικές ή σε εξωτερικές αιμορροΐδες, αλλά συνήθως σχηματίζονται σε εξωτερικές. Και τα συμπτώματα αυτών περιλαμβάνουν:

 • έντονο πόνο και κνησμό
 • πρήξιμο και ερυθρότητα
 • γαλαζωπό χρώμα γύρω από την περιοχή της αιμορροΐδας, απώλεια αίματος

Επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν παρατηρήσετε αυξημένο πόνο, κνησμό ή φλεγμονή γύρω από την περιοχή του πρωκτού ή του ορθού. Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες  πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα συνήθως με φαρμακευτική αγωγή για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές όπως διάνοιξη του θρόμβου και απώλεια αίματος.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση που προκαλεί πολύ μεγάλη δυσφορία στον ασθενή, όμως, δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, εκτός λίγων περιπτώσεων, κατά τις οποίες η απώλεια αίματος είναι μεγάλη και συνοδεύεται με μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπομένετε το πρόβλημα, εφόσον αυτό δεν υποχωρεί με αγωγή.

Μην αφήνετε την αιμορροϊδοπάθεια να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής σας. Αν το πρόβλημα επιμένει και δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή, τότε αναζητήστε θεραπεία με laser. Στα χέρια έμπειρου χειρουργού, μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα (όχι από την αιμορροΐδα αυτή καθεαυτή – αυτές δεν πρέπει ποτέ να τις αφαιρείτε, είναι φυσιολογικό μέρος του σώματος που συμβάλλουν στη σύγκλειση και τη στεγανότητα του πρωκτού).

Γιατί να επιλέξετε την Ολική Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (Total LHP)

Η μέθοδος αυτή αποτελεί εξέλιξη της μεθόδους LHP, που είχε πρωτοεισαγάγει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς στην Ελλάδα από το 2009. Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία πάνω από 11.000 περιστατικά αιμορροϊδοπάθειας στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς την εξέλιξε σε Total LHP, δηλαδή σε Ολική Αιμορροϊδοπλαστική με Laser.

Η Ολική Αιμορροϊδοπλαστική με Laser, αποτελεί την πιο προηγμένη μέθοδο θεραπείας των αιμορροΐδων, γιατί μπορεί και αντιμετωπίζει όλα τα είδη της αιμοροΐδοπάθειας (3ου και 4ου βαθμού), ανεξαρτήτως μορφής και βαθμού, με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο και χωρίς καμία επιπλοκή.

Πλεονεκτήματα από τη θεραπεία των αιμορροΐδων με την Ολική Αιμορροϊοδοπλαστική με Laser (Total LHP)

Η μέθοδος θεραπείας των αιμορροΐδων με laser στην εξελιγμένη της μορφή, ξεπερνά σε τεχνική και αποτέλεσμα, όλες τις προηγούμενες, καθώς:

 • Δεν επηρεάζει τον σφιγκτήρα
 • Συρρικνώνει τις προβληματικές αιμορροΐδες
 • Δεν έχει επιπλοκές
 • Διαρκεί μόνο 15 λεπτά
 • Εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα κατά 98%

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς πρωτοπορεί στην Ελλάδα από το 2009, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μεθόδους με βάση την εφαρμογή laser τελευταίας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις πρωκτού και εντέρου με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση, ώστε να διασφαλίζουν μόνιμη θεραπεία και -το κυριότερο- χωρίς επιπλοκές. Οι επεμβάσεις με laser για τη θεραπεία αιμορροΐδων, κύστης κόκκυγα, περιεδρικού συριγγίου και ραγάδας πρωκτού, είναι σύντομες (διαρκούν μόλις 15 λεπτά) και ανώδυνες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

 

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού