7+7 οδηγίες για τη διατροφή σας για την επαναφορά από τις καλοκαιρινές διακοπές

Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις των διακοπών και η καλή διάθεση, σε συνδυασμό με την επιθυμία για απώλεια των λίγων κιλών που μπορεί να προσθέσατε στην περίοδο των διακοπών, χαρακτηρίζει τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου. Η άμεση απώλεια των κιλών και η επαναφορά του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πρακτική που πρέπει να επικροτείται. Για όσους δεν έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, έρευνες δείχνουν  ότι οι περισσότεροι έχουν την τάση να προσθέτουν 2-4 κιλά. Είναι, λοιπόν, πιθανό το επόμενο καλοκαίρι να τους βρει με μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Όσοι θέλετε να προσπαθήσετε, κάντε το σωστά. Μη χρησιμοποιήσετε επιθετικές τακτικές που υπόσχονται άμεσες λύσεις. Αντιθέτως, προσπαθήστε να δείτε τη συγκεκριμένη προσπάθεια ως μία διαδικασία που θα αποτελέσει βασικό στόχο σας για τους επόμενους μήνες και θα σας φέρει στις διακοπές των Χριστουγέννων πιο αδύνατους από ποτέ. Προσπαθήστε να έχετε μία τακτική και υγιεινή διατροφή και χρησιμοποιήστε πρακτικές που σας βοηθούν να μειώσετε τις θερμίδες χωρίς, όμως, να νιώθετε το αίσθημα της πείνας. Στα πρώτα σας βήματα αρκεστείτε στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής διατροφής:

 1. Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό σας
 2. Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας
 3. Να τρώτε καλό πρωινό
 4. Να έχετε αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα του εργασιακού προγράμματος. Είναι κάτι που περνάει από το χέρι σας.
 5. Να αποφεύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.
 6. Να καταναλώνετε αρκετό νερό. Ένα ποτήρι πριν το γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε κορεσμό, συντομότερα.
 7. Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Προσθέστε λαχανικά στο πιάτο σας και αντικαταστήστε μέρος του γεύματός σας.
 8.  

Επιπλέον βοηθητικές πρακτικές στον δρόμο για την επιτυχία περιλαμβάνουν:

 1. Τη χρήση μικρότερου πιάτου, ώστε να φαίνεται πιο γεμάτο.
 2. Την προσπάθεια για επιμήκυνση της διάρκειας κάθε γεύματος, τρώγοντας αργά.
 3. Την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Επιλέξτε συχνότερα όσπρια, λαδερά, ολικής άλεσης δημητριακά και μην ξεχνάτε ποτέ την σαλάτα σας.
 4. Την αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων. Επιλέξτε, τακτικά, λιπαρά ψάρια και όσοι δεν τα προτιμάτε, καταναλώστε σησάμι ή προϊόντα του, όπως το ταχίνι. Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία και την εικόνα σας.
 5. Την διατήρηση της κοινωνικής ζωής με έλεγχο των επιλογών. Μην μείνετε στο σπίτι προσπαθώντας να κάνετε δίαιτα. Προτιμήστε να προγραμματίσετε τις επιλογές σας, να πιείτε το ποτό σας σε ένα ψηλό ποτήρι και την επόμενη μέρα να είστε και πάλι στο πρόγραμμα σας. Θυμηθείτε ότι ο σχεδιασμός σας είναι μακροπρόθεσμος και χωράει τέτοιες μικροαποκλίσεις, αρκεί να μην είναι συχνές.
 6. Την εύρεση πιο υγιεινών και φυσικών λύσεων για το επιδόρπιό σας. Επιλέξτε συχνότερα το φρούτο και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη μαύρη σοκολάτα , λίγο χαλβά από ταχίνι ή μία μπάλα παγωτό.
 7. Και, τέλος, την προσπάθεια για μείωση του συνόλου των προσλαμβανόμενων θερμίδων, περιορίζοντας το λάδι που χρησιμοποιείτε τόσο στην κατσαρόλα όσο και στο πιάτο σας .
 8.