5 τρόποι για να ενθαρρύνετε τα υπέρβαρα παιδιά να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους

Από τη Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά και τους εφήβους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κοινωνικό στιγματισμό στην καθημερινή ζωή τους καθώς και στην εμφάνιση πρόωρης ήβης, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας και αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Το 70% των παιδιών με αυξημένο σωματικό βάρος θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80% όταν ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του αυξημένου σωματικού βάρους των παιδιών τους; Η απάντηση είναι εστιάζοντας περισσότερο στην ισορροπημένη διατροφή, στην αύξηση της κίνησης και στη μείωση του χρόνου που περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες, και λιγότερο, στο σωματικό τους βάρος.

Παρακάτω αναφέρονται 5 βασικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά.

1. Οι γονείς αποτελούν το πρότυπο των παιδιών σε όλες τις ηλικίες. Αν οι γονείς ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο, χωρίς υποδείξεις, αλλά με το παράδειγμα. Έχετε υπόψη, ότι τα παιδιά ακολουθούν εύκολα όταν μία δραστηριότητα εμπλέκει όλη την οικογένεια, είτε αφορά το φαγητό είτε τη σωματική δραστηριότητα. Έτσι, στοχεύστε να έχετε έστω ένα οικογενειακό γεύμα την ημέρα ή να κάνετε μαζί βόλτα στο πάρκο ή με το ποδήλατο, κά.

2. Η διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων από τα παιδιά. Είναι προφανές πως η αυξημένη διαθεσιμότητα μη υγιεινών τροφίμων (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, καραμέλες, σοκολάτες, κά) βάζει σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους. Αντίθετα, αν υπάρχουν διαθέσιμα και σε εμφανή σημεία τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα και γιαούρτι, η πιθανότητα να καταναλωθούν είναι αυξημένη.

3. Μην επιβραβεύετε τα παιδιά με τρόφιμα. Είναι πολλές φορές που και οι ίδιοι οι γονείς χρησιμοποιούν λάθος τακτικές για την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών από τα παιδιά. «Αν φας τις μπάμιες με το κοτόπουλο, θα σου πάρω παγωτό». Συνθήκη που εξασφαλίζει πως οι μπάμιες είναι κάτι «κακό» και ως επιβράβευση έρχεται το «καλό», το παγωτό. Προσπαθήστε να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας με κάτι διαφορετικό, άσχετο από το φαγητό, όπως είναι η αγορά ενός βιβλίου ή κάτι που να αυξάνει κιόλας τη σωματική του δραστηριότητα, όπως είναι μία εκδρομή.

4. Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού. Μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μαζί με τα παιδιά -η οποία σίγουρα αυξάνει τη σωματική τους δραστηριότητα- τα βοηθάει να δέχονται νέα ερεθίσματα και πληροφορίες καθώς επίσης και να εκπαιδευτούν στην ποιότητα των τροφίμων και στην ανάγνωση των ετικετών. Επίσης, η ενασχόλησή τους και με τη μαγειρική και το σερβίρισμα τα κάνει να αισθάνονται πιο δημιουργικά και πολλές φορές βοηθάει στο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και φαγητά που διαφορετικά δε θα δοκίμαζαν.

5. Να επισκέπτεστε τακτικά τον/την παιδίατρό σας. Ο/η παιδίατρος αποτελεί την βασική πηγή διάγνωσης του αυξημένου σωματικού βάρους στα παιδιά και τους εφήβους. Θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για το ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν και σε ποιους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας πρέπει να απευθυνθείτε.

Covid-19
Προπληρωμή Test