5 απλές συμβουλές για τα μαλλιά όσο μεγαλώνουμε

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

  1. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας υποβάλλεται σε πολλές αλλαγές και τα μαλλιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Το δομικό υλικό της τρίχας είναι η πρωτεΐνη και ο κύκλος ζωής της είναι από 2 έως 7 χρόνια, χρόνος που μεταβάλλεται ανάλογα την ηλικία, τη  διατροφή, τα γονίδια.
  2. Μία από τις πιο συχνές αλλαγές που συμβαίνουν στα μαλλιά μας είναι αυτή του χρώματος, έτσι καθώς μεγαλώνουμε ο θύλακας της τρίχας σταματάει να παράγει μελανίνη με συνέπεια αυτή να ασπρίζει. Επίσης τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου λεπταίνουν, ο κύκλος ζωής τους μικραίνει και πέφτουν με αποτέλεσμα κάποιες τρίχες από αυτές να μην αντικαθιστώνται με αποτέλεσμα την αραίωση.
  3. Υπάρχουν κάποια “μυστικά” που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε αυτές οι αλλαγές να ενδυναμώσουν, να ενυδατώσουν και να βοηθήσουν γενικότερα την ποιότητα της τρίχας.
  • Έτσι προσέχουμε  τι σαμπουάν χρησιμοποιούμε ανάλογα με τον τύπο μαλλιών που έχουμε (ξηρά ή λιπαρά)
  • Το λούσιμο των μαλλιών καλό θα ήταν να μην ξεπερνά της 2-3 φορές την εβδομάδα και ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούμε κάποιο μαλακτικό.
  • Η ισορροπημένη διατροφή και αυτή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη συμβάλει στην καλή ανάπτυξη της τρίχας και στην ενδυνάμωσή της.

4. Κάποιες χρόνιες παθήσεις που συνοδεύονται με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της τρίχας καθώς επίσης να αυξήσουν το ρυθμό τριχόπτωσης. Καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τον θεράπων ιατρό σας έτσι ώστε να μειώσετε τις τυχόν αυτές παρανέργειες.