10 + 1 αλήθειες για την Ακτινοθεραπεία

Σύντομος οδηγός από την Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγο, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Μ. Θεοφανοπούλου

1η: Η ακτινοθεραπεία  θεραπεύει τους καρκινικούς όγκους χρησιμοποιώντας  την υψηλής ενέργειας  ιοντίζουσα ακτινοβολία  η οποία παράγεται  από τον Ιατρικό Γραμμικό Επιταχυντή.

2η: Ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος είναι ο Ιατρός  εκείνος  που εφαρμόζει την ακτινοθεραπεία.

3η: Η Ακτινοθεραπεία  διενεργείται   πέντε ημέρες την εβδομάδα. Δεν ακτινοβολούμε Σάββατο και Κυριακή.  Η κάθε  συνεδρία διαρκεί  λίγα λεπτά  και η παρουσία σας στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα διαρκεί συνολικά περί την μισή ώρα.  Έχετε καθορισμένο  ραντεβού.

4η: Καταρχάς  υποβάλλεστε στην αξονική σχεδιασμού,  simulation CT,  μία  ειδική, εύκολη  και δίχως σκιαγραφικά αξονική τομογραφία, στην περιοχή του σώματος  που πρόκειται να ακτινοβοληθεί. Σε αυτές τις εικόνες θα σχεδιάσει ο γιατρός τον καρκινικό όγκο αλλά και τα φυσιολογικά όργανα τα οποία  θα προστατευθούν.

 Στη συνέχεια θα κατασκευασθεί το πλάνο θεραπείας ( treatment plan) από το τμήμα ακτινοφυσικής. Γίνεται πολλή   δουλειά για εσάς προτού μπείτε για την πρώτη  σας συνεδρία !!!

5η: Η θεραπευτική μονάδα της ακτινοθεραπείας είναι το  ένα  GRAY, η διεθνής  μονάδα απορρόφησης  της ακτινοβολίας από την μάζα. 180 έως 200 cGy  είναι μία  καθημερινή δοσολογία και 6000 έως 7000  cGy  είναι  μία   τυπική συνολική θεραπευτική δόση. Ετσι η ακτινοθεραπεία είναι μία  θεραπεία η οποία  κτίζεται καθημερινά  και λίγο - λίγο.  Διαβάστε  ένα βιβλίο, λοιπόν και υπομονή !!

6η: Κατά την  ολιγόλεπτη συνεδρία της  ακτινοθεραπείας  σας,  εσείς δε νοιώθετε κάτι, βρίσκεστε μόνος σας μεν στον θάλαμο θεραπείας, αλλά οι τεχνολόγοι και ο γιατρός σας, σάς παρακολουθούν αδιαλείπτως. Το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω σας, πάντα  σε απόσταση από εσάς , μπορεί να ακούτε τις μηχανικές αλλαγές στα στοιχεία του κατευθυντήρα,  στα προστατευτικά διαφράγματα, στην μεταβολή του ρυθμού δόσης, εάν υποβάλλεστε σε vmat ακτινοβολία, αλλά εσείς συγκεντρωθείτε στην όμορφη μουσική η οποία  υπάρχει εκεί  για εσάς.

7η: Η σύγχρονη ακτινοθεραπεία έχει ελάχιστες παρενέργειες,  επειδή ακριβώς  είναι στοχευμένη και επειδή χορηγείται από τα πολύπλοκα μηχανήματα  υψηλής τεχνολογίας.

Οι ακτινοθεραπευόμενοι εξακολουθούν την επαγγελματική ζωή τους και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Η ενθάρρυνση από τον ακτινοθεραπευτή ιατρό, η στήριξη από το νοσηλευτικό προσωπικό ενός σύγχρονου ακτινοθεραπευτικού Τμήματος μαζί με την ελαχιστοποίηση  των  εμφανών παρενεργειών  της ακτινοβολίας, όπως το κοκκίνισμα, το κάψιμο ή η πτώση μαλλιών, συμβάλλουν στην πολύ καλή ψυχολογία των  ασθενών μας.

8η: Εσείς ΔΕΝ ακτινοβολείτε  προς το περιβάλλον. Ενώ η ακτινοβόληση  παύει,  συνεχίζεται η αντικαρκινική δράση της, κατά ένα αόρατο και σιωπηλό τρόπο. Αγκαλιάστε επομένως άφοβα το μωρό σας !

9η: Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται σε πολλούς όγκους και σε πολλαπλούς ασθενείς.  Μην επηρεάζεστε από τα όσα ακούτε και βλέπετε στην αίθουσα αναμονής. Να θυμάστε ότι ο καθένας αποτελεί  και μία ξεχωριστή περίπτωση.

10η: Η βιολογική δράση της ακτινοθεραπείας κρατά για πολλές εβδομάδες μετά την αποπεράτωσή της. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να επιστρέψετε μετά από 6 έως και 8 εβδομάδες ώστε  να αποτιμήσει το ολοκληρωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Καταλαβαίνουμε την ανυπομονησία σας, αλλά μην σπεύδετε να κάνετε την μαγνητική εκείνη ή να μετρήσετε το προστατικό αντιγόνο ,το  PSA.

Και τέλος:

11η: Η Ακτινοθεραπεία έχει τον τρόπο να διασώζει ευγενή όργανα τα οποία   πάσχουν  από καρκίνο. Κάποια  είναι  ο λάρυγγας, ο  οισοφάγος, ο  προστάτης, η  ουροδόχος κύστη, η γλώσσα, ακόμη και ο μαστός.

Δείτε λοιπόν και έναν Ακτινοθεραπευτή Ιατρό πού πρόθυμα θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.