Εφαρμογή μονώσεων σε μικρούς ασθενείς με λοιμώδεις παθήσεις

Γράφει η Κυριακή Γουλοπούλου, Υποδιευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η διαδικασία της μόνωσης, η οποία εφαρμόζεται στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, αποτελεί την πρακτική εκείνη, κατά την οποία οι μικροί μας ασθενείς απομονώνονται σε μοναχικό δωμάτιο του νοσοκομείου ή σε κοινό δωμάτιο με παιδιά, που πάσχουν από το ίδιο νόσημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μονώσεων αφορά σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που προσβάλλει, κυρίως, βρέφη και νεογνά, λόγω του ανώριμου συστήματός τους και του γεγονότος ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών.  Αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος, για τον οποίο η Παιδιατρική Κλινική, αν και μικρότερη σε μέγεθος, εφαρμόζει το μεγαλύτερο αριθμό μονώσεων, σε σύγκριση με την Γενική Κλινική και το Μαιευτήριο.

Διαδικασία εισαγωγής & μόνωσης

Κατά την εισαγωγή του ασθενή στην κλινική λαμβάνεται δείγμα φαρυγγικού εκκρίματος και παρασιτολογική κοπράνων (φορεία) και στη συνέχεια οδηγείται σε δωμάτιο μόνωσης έως την έκδοση των ιατρικών αποτελεσμάτων και τον προσδιορισμό της αιτίας της λοίμωξης.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της φορείας ενός μεγάλου αριθμού μικρών ασθενών, οι οποίοι διακομίσθηκαν, προκειμένου να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.  Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ασθενών  διαγνώστηκαν:  

  • 2 με Proteus
  • 1 με Serratia και
  • 1 με Staph

Επιπρόσθετα,  Aureus μικρόβια απομονώθηκαν από το δείγμα της φορείας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία στηρίζεται σε οδηγίες της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, εφαρμόζεται εκτός από παιδιά και βρέφη με λοιμώδεις παθήσεις, σε διεθνείς ασθενείς, όπως επίσης και σε ασθενείς, που διακομίζονται από άλλα νοσοκομεία. Στην περίπτωση των ενήλικων ασθενών, βασικό αίτιο μόνωσης αποτελεί η γρίπη, η οποία εμφανίζεται είτε ως ετήσια εποχιακή, είτε ως επιδημία και εντοπίζεται, κυρίως, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Πρόληψη μέσω εμβολιασμού

Η ανάγκη πρόληψης μοιάζει επιτακτική και μας αφορά όλους. Εμείς, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, υπερηφανευόμαστε ότι η εμβολιαστική κάλυψη  για τη γρίπη της νοσηλευτικής ομάδας της Παιδιατρικής Κλινικής αγγίζει το 100%, τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι σημαντικό τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι επαγγελματίες της Υγείας όσο και κάθε ενήλικας να προβούν σε αντιγριπικό εμβολιασμό, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να προστατέψουν τους οικείους τους.